Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Φονιάδες νέτα σκέτα

Αυτοί οι φονιάδες που τοποθέτησαν προχθές το βράδυ σακ βουαγιάζ με εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το κτίριο της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων στα Κάτω Πατήσια με συνέπεια να χάσει τη ζωή του ένας 15χρονος Αφγανός ρακοσυλλέκτης δε λάθεψαν. Όχι πως σχεδίασαν να ανοίξει το σακ βουαγιάζ ο συγκεκριμένος πιτσιρικάς και να γίνει κομμάτια. Αλλά δε νοιάστηκαν κιόλας. Αλλωστε, σύμφωνα με την παρανοϊκή λογική τους είμαστε όλοι ένοχοι και άρα εξ ορισμού υποψήφιοι στόχοι της εκδικητικής τους μανίας. Θα μπορούσε να ανοίξει τον κάδο απορριμμάτων οιοσδήποτε ανυποψίαστος κάτοικος της περιοχής ή περαστικός. Ετυχε να τον ανοίξει ένας "φτωχοδιάβολος". Ένα παλικαράκι από το Αφγανιστάν, που έχασε τον πατέρα του από βόμβα στην πατρίδα του και πέρασε από σαράντα κύματα για να φτάσει στην "ασφαλή" Ελλάδα με τη μάνα του και τη μικρή του αδελφή. Όταν άνοιξε το σάκο έγινε κομμάτια επί τόπου.

Όταν αυτοί οι φονιάδες τοποθετούσαν το σακ βουαγιάζ με τη βόμβα έξω από το κτίριο ήξεραν καλά ότι θέτουν σε κίνδυνο ζωές αθώων. Ηξεραν καλά ότι ανά πάσα στιγμή ο εκρηκτικός μηχανισμός μπορεί να πυροδοτηθεί και να σκορπίσει τον θάνατο. Αλλά δε δίστασαν στιγμή, διότι θεωρούν εχθρό οιονδήποτε δεν ασπάζεται τις δικές τους ταραγμένες αντιλήψεις. Μέσα στο ταραγμένο τους μυαλό δεν υπάρχουν ένοχοι και αθώοι. Θύτες και θύματα. Εξομοιώνουν τον τραπεζίτη με τον μεροκαματιάρη που συναλλάσσεται με την τράπεζα για να εξυπηρετήσει το στεγαστικό του δάνειο. Τους διεθνείς κερδοσκόπους με τον έρμο τον μικρομεσαίο μαγαζάτορα που αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να κρατηθεί σε τούτο τον χαμό. Τα τρωκτικά που λυμαίνονται εδώ και δεκαετίες το δημόσιο κορβανά, με τον ρακοσυλλέκτη μετανάστη, που ψάχνει στα σκουπίδια για τα προς το ζην, αντί να "επαναστατήσει".

Γι αυτό και οι πολιτικές αναλύσεις περί τα αίτια των πράξεών τους πρέπει να γίνονται με μέτρο. Διότι ναι μεν ετούτες οι αντικοινωνικές συμπεριφορές είναι απόρροια συγκεκριμένων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών, που καλλιεργούν τις συνθήκες για την εμφάνιση της τρομοκρατίας, αλλά η αντιμετώπισή τους με πολιτικά κριτήρια τους παρέχει πολιτική νομιμοποίηση, που σαφώς δεν δικαιούνται. Είναι φονιάδες νέτα σκέτα και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου