Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Δεν μπορούν να συνεννοηθούν

Το χάσμα στην επικοινωνία των Πασόκων της Θάσου με τους Πασόκους της στεριάς δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, όσοι ασχολούνται με τα της πολιτικής επικαιρότητας γνωρίζουν καλά ότι παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν όλα ή σχεδόν όλα τα κόμματα. Προβλήματα που αναδεικνύουν το μεγάλο έλλειμμα στη λειτουργία όλων των κομμάτων εν Ελλάδι, που αδυνατούν να προσαρμοστούν στη μία δεδομένη ιδιαιτερότητα του νησιού: Την τουριστική περίοδο κατά την οποία ουδείς και για κανένα λόγο ασχολείται με τα κομματικά δρώμενα. Το τελευταίο επεισόδιο αφορά το ΠΑΣΟΚ και τη "βιασύνη" των Πασόκων της Θάσου να επιλέξουν υποψήφιο δήμαρχο ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Αντιδρούν οι "στεριανοί" γιατί όπως λένε το κόμμα σε όλη την Ελλάδα μελετά αυτή την περίοδο τον Καλλικράτη. Μάλιστα, επεμβαίνουν ζητώντας αναβολή της προγραμματισμένης ψηφοφορίας της δημοτικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ της Θάσου για την ανάδειξη υποψηφίου.

Καλά κάνουν. Στο κάτω-κάτω της γραφής είναι εσωκομματικό ζήτημα του ΠΑΣΟΚ. Ζήτημα προγραμματισμού. Μόνο που ετούτη η τυπολατρική προσέγγιση του ζητήματος ελλοχεύει έναν κίνδυνο: Να χαθούν από τώρα αμαχητί οι εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Να απωλέσει ο χώρος του ΠΑΣΟΚ τις λίγες έστω πιθανότητες διεκδίκησης του δήμου, που μπορεί να πολλαπλασιαστούν αν όντως ο χώρος της Ν.Δ. κατεβεί στις εκλογές κατακερματισμένος. Διότι εάν η συζήτηση για τον Καλλικράτη κρατήσει μέχρι τα τέλη Απριλίου και η διαδικασία επιλογής υποψηφίων οριστεί τον Μάιο και λήξει οριστικά περί τα τέλη Μαϊου ή αρχές Ιουνίου το καλύτερο για το ΠΑΣΟΚ είναι να μην υποδείξει υποψήφιο. Να μην ασχοληθεί καν με τις εκλογές, αφού όποιος επιλεγεί θα καταδικαστεί να διεκδικήσει την ανατροπή των συσχετισμών από τις αρχές Σεπτεμβρίου όταν λήγει η τουριστική περίοδος μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου διότι μετά ο κόσμος βγαίνει στις ελιές.

Η ουσία του προβλήματος εν τέλει δεν αφορά ούτε την επίμαχη διαδικασία επιλογής υποψηφίου, που έχει εγείρει αντιδράσεις, ούτε την θεμιτή κατά τα άλλα απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μην ασχοληθεί με τις εκλογές στο δήμο Θάσου.

Το πρόβλημα και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλων των κομματικών σχηματισμών στις σχέσεις τους με τη Θάσο είναι ότι δεν διαθέτουν τη στοιχειώδη ευελιξία και αντίληψη των πραγμάτων. Οι Θάσιοι με το πρακτικό τους μυαλό και τη γνώση των αναγκών του τόπου τα διαθέτουν. Εξ ου και η αδυναμία συνεννόησης.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου