Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Κουβέντα για το πάρτι των κερδοσκόπων

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδισαν δύο κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) ποντάροντας στα ελληνικά ασφάλιστρα κινδύνου αλλά και την πτώση του ευρώ. Όπως αναφέρει η "Wall Street Journal", το hedge fund Corriente Capital πόνταρε στην αύξηση των ελληνικών CDS (Credit Default Swaps)-τα περίφημα σπρεντς για τα οποία μιλούν νυχθημερόν ειδικοί και παπαγαλάκια, καταγράφοντας αποδόσεις 90% το 2009 και 20% για το τρέχον έτος. Και έσπευσε να "ανταμείψει" τους επενδυτές τους, επιστρέφοντάς τους 320 εκατ. ευρώ, ένα μικρό μέρος του τεράστιου κέρδους που έβγαλε εις βάρος της Ελλάδας. Αντίστοιχα, το hedge fund Εclectica Αsset Μanagement σύμφωνα με το ΒΒC- έχει καταγράψει κέρδη τουλάχιστον 10% ποντάροντας στην πτώση του ευρώ, η οποία ως έναν βαθμό οφείλεται στη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας. Μάλιστα, ο διαχειριστής του, Ηugh Ηenry, δήλωσε ξεκάθαρα ότι θέλει να δει την Ελλάδα και το ευρώ να καταρρέουν προκειμένου να διευρύνει τα κέρδη του.

Τα διεθνή παιχνίδια των κερδοσκόπων δεν είναι μόνο νόμιμα, αλλά και ευλογημένα από τα νεοφιλελεύθερα γεράκια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Από τους "ηγέτες", που αξιώνουν περικοπή μισθών και εισοδημάτων χαμηλά αμειβόμενων μισθωτών και συνταξιούχων για τη διάσωση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά ούτε τολμούν, ούτε πιθανότατα επιθυμούν να περιορίσουν τη δράση των διεθνών κερδοσκόπων και των τραπεζών. Κι εδώ οι Πρετεντέρηδες και οι Αυτιάδες έχουν αναγάγει σε μείζον ζήτημα την περικοπή του 14ου μισθού ανθρώπων που αμείβονται με 1.000 και 1.500 ευρώ το μήνα.

Η αναγκαιότητα αντιμετώπισης της δράσης των κερδοσκόπων του διεθνούς κεφαλαίου, που θησαυρίζουν ασυστόλως εις βάρος των πολλών, δε σημαίνει πως δεν απαιτείται να μπει μια τάξη στο φαύλο, αναποτελεσματικό και διεφθαρμένο εν Ελλάδι δημόσιο τομέα. Ούτε αποτελεί δικαιολογία για την ελληνική και την ευρωπαϊκή φούσκα της υπερκατανάλωσης, που -παρεμπιπτόντως- τα ίδια συμφέροντα δημιούργησαν. Αλλά αποτελεί μεγίστη υποκρισία να μονοπωλεί τη συζήτηση η κατάργηση μισθών και επιδομάτων, την ώρα που οι κερδοσκόποι έχουν στήσει πάρτι με κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με προσκεκλημένους τη Μέρκελ, τον Σαρκοζί, τον Παπανδρέου.

Που άλλοτε τους περιμένει "πρώτο τραπέζι πίστα" ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες τους και άλλοτε προσέρχονται από τα πριν για να στρώσουν τα τραπέζια, να κουβαλήσουν τα ποτά και να ανοίξουν τις σαμπάνιες. Φαντάζει απλοϊκό. Μα είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου