Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα σκουπίδια


Η εκδήλωση των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, Δράμας και Ξάνθης την ερχόμενη Δευτέρα στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Καβάλας για τη διαχείριση των απορριμμάτων προβλέπεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Άλλωστε, η ευαισθησία της αριστεράς σε ζητήματα περιβάλλοντος δεν αμφισβητείται. Τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής και υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, και τα στελέχη του κόμματος Γιάννης Γρηγοριάδης και Μηνάς Μοναστηρίδης θα εξετάσουν επί τριήμερο τα προβλήματα. Θα επισκεφθούν τη Θάσο για να μιλήσουν με τους φορείς του νησιού και τη Νικήσιανη για να ενημερωθούν για τα προβλήματα με την ύδρευση και τη Δευτέρα θα παρουσιάσουν τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το φλέγον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτή τη βραδυφλεγή βόμβα κατά του περιβάλλοντος, αυτή την απειλή διαρκείας που κείτεται σε ρεματιές και λαγκάδια, απειλώντας με μόλυνση τον υδροφόρο ορίζοντα και την τροφική αλυσίδα. Και όχι μόνο. Είναι μια διαρκής εστία πιθανής πρόκλησης πυρκαγιάς το καλοκαίρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται και των εύφλεκτων υλικών, που πετιούνται ελαφρά τη καρδία.



Επειδή όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε φιλολογικός σύλλογος, ούτε σωματείο φίλων της φιλοσοφίας, οφείλει τη Δευτέρα να πείσει ότι είναι σε θέση να εφαρμόσει όσα επαγγέλλεται. Που πάει να πει ότι είναι σε θέση να πείσει, να εξηγήσει, αλλά και να πάει κόντρα αν χρειαστεί με μια κοινή γνώμη εθισμένη στις αρνήσεις. Όταν δηλαδή στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου, που είναι δεδομένο ότι σήμερα δεν υπάρχει, αλλά που μπορεί αύριο κάλλιστα να προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει η ώρα της εφαρμογής. Δεν θα είναι απλό. Σε αυτή την περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι υποχρεωμένος να έρθει κόντρα σε συντηρητικές αντιλήψεις της κοινωνίας που σήμερα όχι μόνο ανέχεται, αλλά κανακεύει συστηματικά.



Εν τέλει αυτό που ζητά ο πολίτης να ακούσει και τη Δευτέρα, αλλά και γενικότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι οι δηλώσεις προθέσεων. Οι πολίτες ζητούν μια συνολική πρόταση εφαρμοσμένης πολιτικής ικανή να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Οι αναλύσεις του αδιεξόδου που σήμερα βιώνουμε είναι αναμφίβολα χρήσιμες. Αλλά δεν συνιστούν πολιτική πρόταση. Αυτός είναι ο λόγος της στασιμότητας των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών και όχι ο Πρετεντέρης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου