Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Σέρτικη ζωή


Απόψε στις 8 τιμάμε τη μνήμη του Μανώλη Τζίμα, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του. Τραγουδάμε τραγούδια που αγάπησε και ερμήνευσε μοναδικά. Ανακαλούμε στη μνήμη κουβέντες παλιές και επεισοδιακά στιγμιότυπα με τον Τζίμα να ρίχνει μπινελίκια στους ξενέρωτους πουριτανούς και τους βουλγαρογραμμένους νοικοκυραίους της Καβάλας. Η σκιά του θα είναι εκεί. Στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου, στο πλευρό της μελών της οικογένειάς του και των παλιών μουσικών συνοδοιπόρων του. Θα είναι εκεί για να σιγοτραγουδήσει τα μεγάλα τραγούδια που ερμήνευε μια ζωή στο πάλκο και στις ταβέρνες με φίλους καλούς. Με ένα santé άφιλτρο να σιγοκαίει ανάμεσα στα κιτρινισμένα του δάχτυλα, σύμβολο θαρρείς μιας ολόκληρης στάσης ζωής σέρτικης και ατόφιας.



Ίσως αυτή η σέρτικη ζωή του είναι που μας λείπει περισσότερο και από τα τραγούδια και από τα πειράγματα και από τα τρυφερά μπινελίκια, που πάντα φύλαγε για τους φίλους. Ο Τζίμας δεν νοιάστηκε ποτέ ούτε για φράγκα, ούτε για δημόσιες σχέσεις. Υπήρξε ένας άνθρωπος ατόφιος που πληγωνόταν ζώντας σε μια Ελλάδα τραβεστί. Όταν τραγουδούσε στο αγαπημένο του «Τεμπελχανείο» το «Μακάρι να ‘χα δυο καρδιές» του Αντώνη Κατινάρη με όλα τα μόρια του κορμιού του ή μας μιλούσε για τους ζόρικους μουσικούς δρόμους του Θεοδωράκη και του Μούτση, από το λιθόστρωτο της Θεοδώρου Πουλίδου περνούσαν σωρηδόν τα ντεμέκ ανθρωπάκια, που σιχαινόταν με καινούργια θηριώδη τετράτροχα.



Ο Τζίμας, ο τελευταίος ρεμπέτης της Καβάλας, ήταν απόλυτος στις σχέσεις του με τους ανθρώπους και την κοινωνία, με την επίγνωση του ανθρώπου που έκανε πάντα το καθήκον του, χωρίς να νερώνει το κρασί του. Αγαπούσε και συγκρουόταν με το πάθος του ανθρώπου, που ήξερε να προσκυνά το χώμα που πατούσε για τούτο και δεν γνώρισε ποτέ την έννοια της λέξης συμβιβασμός. Τώρα που η φούσκα της «νεοελληνικής ανάπτυξης» έσκασε με κρότο, τα διδάγματα ανθρώπων ακέραιων μιας άλλης εποχής, όπως του Τζίμα είναι χρήσιμα για να επαναπροσδιορίσουμε στόχους και αξίες. Όχι για να ασπαστούμε τον δικό του κώδικα αξιών. Αλλά για να αποκτήσουμε έναν κώδικα αξιών με ατόφια, αληθινά υλικά, σαν αυτά με τα οποία πορεύτηκε ο Τζίμας.



Τον τιμάμε σήμερα. Στις 8. Στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου