Τρίτη 14 Μαΐου 2013

"Μαύρα" γιαούρτια


Διάλογος με ρίψη γιαουρτιών δεν γίνεται. Ούτε όταν αυτά εξακοντίζονται εναντίον βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που σαφώς ευθύνονται περίπου εις ακέραιον για το χάλι της χώρας, ούτε όταν αυτά στοχεύουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως έγινε στο Τυμπάκι της Κρήτης. Ας γίνει καθαρό στους πάντες. Τα γιαούρτια εναντίον του Άδωνι Γεωργιάδη και του Θόδωρου Πάγκαλου δεν ήταν διαφορετικής ποιότητας και ουσίας από αυτά που ρίχτηκαν εναντίον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια φάρμα τα έβγαλε. Η φάρμα των άναρθρων κραυγών και του τσαμπουκά. Είναι η φάρμα, που χτίστηκε πάνω στα θεμέλια που έθεσε ο νόμος του Λιντς στην Αμερική χρόνια πριν και δεν έχει χρώματα. Δεν έχει ποιότητες.



Στον απόηχο της επεισοδιακής εκδήλωσης στο Τυμπάκι έσπευσαν κάποιοι να εξάγουν και πολιτικά συμπεράσματα, επισημαίνοντας ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν απλώς την αντίθεσή τους στο έργο κατασκευής ενός μεγάλου λιμανιού στο Τυμπάκι, χωρίς να έχουν αντιπρόταση. Σφάλμα. Όταν η συζήτηση εκτροχιάζεται με επιχειρήματα του τύπου «από πού είστε κύριοι, εδώ είναι Τυμπάκι και μεις κάνουμε κουμάντο», κυρίως δε όταν τα «επιχειρήματα» του είδους συνοδεύονται από ρίψη γιαουρτιών, οι πολιτικές αναλύσεις περιττεύουν. Το θέμα εν προκειμένω δεν είναι αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλώς ή κακώς θεωρούν ότι το λιμάνι δεν πρέπει να γίνει στο Τυμπάκι, αλλά το γεγονός ότι προπηλακίστηκαν. Ότι κυριάρχησαν «επιχειρήματα» του τύπου «σου αφαιρώ τον λόγο».



Καιρός να καταλάβουν άπαντες ότι ο διάλογος είναι σύμφυτος με τη δημοκρατία και κάθε πλήγμα εναντίον του, αυξάνει τις πληγές της. Διότι αυτό είναι το πρόβλημα. Η δημοκρατία μας νοσεί, ματώνει, ακυρώνεται ενίοτε, αλλά ουδεμία σχέση έχει με χούντα, όπως κατά κόρον λέγεται με περίσσια ανευθυνότητα. Δεν είναι λίγο ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Κρήτη αποφάσισαν να ενημερώσουν τους κατοίκους της περιοχής για την αντίθεσή τους στην κατασκευή του λιμανιού. Ούτε πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι οι κάτοικοι έσπευσαν να ακούσουν, να αντιπροτάξουν τα δικά τους επιχειρήματα και εν τέλει να πουν τη δική τους γνώμη, χωρίς να λογαριάσουν κανέναν.



Αλλά οι προπηλακισμοί και τα γιαούρτια αποτελούν μαύρα στίγματα που δεν κλείνουν τις χαίνουσες πληγές. Τις ανοίγουν απειλώντας θανάσιμα τη δημοκρατία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου