Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Το χαστούκι του Καμίνη στη Χρυσή Αυγή


Το χαστούκι του πράου και μειλίχιου δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στους τσαμπουκάδες της «Χρυσής Αυγής» ήταν εμφαντικό, όσο και διδακτικό σε πολλά επίπεδα. Κατά πρώτον, ο δήμαρχος έθεσε εξαρχής τους όρους του παιχνιδιού, μην αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών. Ξεκαθάρισε ότι απαγορεύεται η διανομή συσσιτίων στην πλατεία Συντάγματος όχι για να κρύψει τις δραματικές επιπτώσεις της ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει την Αθήνα, αλλά γιατί πέραν των προβλημάτων υπάρχει και η αξιοπρέπεια, καθώς και γιατί η αλληλεγγύη δεν πωλείται στα παζάρια. Η «Χρυσή Αυγή» από την πλευρά της, πιστή στην τακτική της αγνόησε την απόφαση της εκλεγμένης δημοτικής Αρχής και ανακοίνωσε πως θα κάνει διανομή συσσιτίου από Έλληνες για Έλληνες ανήμερα Μεγάλης Πέμπτης στην πλατεία Συντάγματος. Αυτό που συνέβη ήταν τελικά απλό. Ο δήμαρχος έδωσε εντολή στην Αστυνομία να φροντίσει για την ισχύ της απαγόρευσης, όπως και τελικά έγινε. Οι Χρυσαυγίτες που επιχείρησαν ξημερώματα να στήσουν το ρατσιστικό πανηγυράκι φιλανθρωπίας τα μάζεψαν και έφυγαν άπρακτοι.



Ο κ. Καμίνης με τη γνωστή του μειλιχιότητα δεν παρέλειψε να καυτηριάσει την εκμετάλλευση της ανθρώπινης δυστυχίας, τονίζοντας ότι ο δήμος Αθηναίων διανέμει καθημερινά 9.000 γεύματα χωρίς να το διατυμπανίζει. Με τη διακριτικότητα και τη σεμνότητα που αυτονόητα οφείλει να επιδεικνύει αυτός που συνδράμει τον πλησίον. «Δεν κάνουμε σόου στις πλατείες. Είναι άλλο η αλληλεγγύη και άλλο οι θεατρικές παραστάσεις», τόνισε. Η στάση του δημάρχου Αθηναίων έδειξε κατά πρώτο λόγο εμφαντικά ότι η δημοκρατία δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Έχει όρους και κανόνες, που ουδείς μπορεί να παραβλέπει. Επιπροσθέτως, είναι καιρός να πάψουν τα πανηγυράκια «φιλανθρωπίας», που υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες. Η βοήθεια προς τον πλησίον απαιτεί σεμνότητα και ταπεινότητα. Απόλυτο σεβασμό στην αξιοπρέπεια του συνανθρώπου που δέχεται βοήθεια. Εν τέλει, οι παράτες και τα πανηγύρια στις πλατείες δεν είναι πράξεις φιλανθρωπίας, αφού τσαλακώνουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που δέχονται βοήθεια για να εξυπηρετηθούν άλλες σκοπιμότητες.



Η επίθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιώργου Γερμενή λίγες ώρες αργότερα εναντίον του δημάρχου με θύμα ένα 12χρονο κορίτσι στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Αθηναίων δικαίωσε τη στάση του Καμίνη. Παράλληλα, εξέθεσε όσους αντί της ξεκάθαρης στάσης υπέρ του δημάρχου, προτίμησαν τα «ναι μεν αλλά». Έτσι, δεν φτιάχνεται αντιφασιστικό μέτωπο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου