Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Η ώρα της πληρωμής


Έφτασε η ώρα της πληρωμής για τα χρήματα που πετάχτηκαν συνειδητά στον βούρκο του Βιοτεχνικού Πάρκου Καβάλας. Μικρή σημασία έχει αν τελικά το μάρμαρο πληρώσουν κατά κύριο λόγο ο πρώην νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής και ο στενός του συνεργάτης Ανδρέας Μπαλίκας που διώκονται με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος ή εν τέλει οι ευθύνες διαχυθούν και στους άλλους εταίρους αυτής της υπόθεσης, δηλαδή τους διοικούντες τον δήμο και το Επιμελητήριο Καβάλας. Σε κάθε περίπτωση τα χρήματα πετάχτηκαν εκεί που δεκαετίες πριν οι κάτοικοι της Νέας Καρβάλης ψάρευαν γριβάδια. Πετάχτηκαν παρά τις ενστάσεις όσων αντιδρούσαν έντονα στην υλοποίηση του έργου και χρεώνονταν με συνοπτικές διαδικασίες τον χαρακτηρισμό του γραφικού.



Αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και στην προκειμένη περίπτωση βούλιαξε στον βούρκο και στην έκταση που είναι δεσμευμένη με δουλεία διόδου του αγωγού της Καβάλα Oil. Όταν το έργο έφτασε στην τελική ευθεία και αφού στο μεταξύ είχαν πεταχτεί τα χρήματα της ιδίας συμμετοχής και των κοινοτικών κονδυλίων, που σε τούτη τη χώρα αντιμετωπίζονταν από την είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ σαν μάννα εξ ουρανού για τη διάθεση του οποίου οι διοικούντες δεν αισθάνονταν την ανάγκη να δώσουν λογαριασμό, άρχισαν οι γεωτρήσεις, οι περενομετρήσεις και οι συσκέψεις επί συσκέψεων με στόχο την εξεύρεση τρόπων εγκατάστασης βιοτεχνικών μονάδων σε έναν χώρο που δημιουργήθηκε γι αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Με άλλα λόγια κλήθηκαν οι επιστήμονες να δώσουν λύσεις σε ένα πρόβλημα, που θα έπρεπε και θα μπορούσε να μη δημιουργηθεί.



Τεχνικά στον 21ο αιώνα τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα είναι εφικτά. Υπάρχουν τρόποι και για την εξυγίανση του εδάφους και την υπέρβαση των προβλημάτων, που όμως κοστίζουν. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης δεν αναστέλλουν μόνο τα σχέδια μεταφοράς επαγγελματιών στο ΒΙΟΠΑ. Ενδέχεται να τα ακυρώσουν λόγω του κόστους εγκατάστασης.



Ευλόγως, το ενδιαφέρον της υπόθεσης επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Θόδωρου Καλλιοντζή, που στο μεταξύ διώκεται και για την υπόθεση με τις «μαϊμού» συναυλίες, εκδηλώσεις και εκτυπώσεις επί των ημερών του. Αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να καταδικαστεί η νοοτροπία των αιρετών, που λόγω έπαρσης και αλαζονείας πετούσαν το δημόσιο χρήμα σαν κομφετί. Δεν έγινε μόνο στην περίπτωση του ΒΙΟΠΑ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου