Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Σημάδια φασισμού


«Θα μπορούσε να είναι ένας οποιοσδήποτε έφηβος από τα παιδιά μας. Που ερωτεύονται, πεισμώνουν, μάς θυμώνουν, τριγυρίζουν, ονειρεύονται. Αλλά όχι. Αυτός ήταν αλλιώς», έγραψε στο προφίλ του στο facebook ο Νικήτας Κανάκης από τους Γιατρούς του Κόσμου.

Αυτός που «ήταν αλλιώς» είναι ένας 15χρονος Αφγανός, που έπεσε προ ημερών θύμα ρατσιστικής βίας στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του παιδιού, μια ομάδα ανδρών ντυμένοι με μαύρα ρούχα, του επιτέθηκαν, τον χτύπησαν και τον χαράκωσαν στο πρόσωπο με σπασμένο μπουκάλι μπίρας. Το ζητούμενο για τις συμμορίες των μαυροφόρων δεν είναι πια απλά απλώς η κακοποίηση των αλλοδαπών. Πλέον τους χαρακώνουν για να αφήσουν σημάδια στο σώμα και την ψυχή τους, αλλά και μηνύματα στους συμπατριώτες τους. Από μικρή ηλικία. Από τα 15.

Το δεύτερο εξίσου σαφές μήνυμα στον κακοποιημένο 15χρονο στάλθηκε από τους γιατρούς του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε, αφού θεώρησαν σκόπιμο να μην καταγράψουν καν το περιστατικό. Δεν θορυβήθηκαν που είδαν έναν 15χρονο έφηβο σημαδεμένο στο πρόσωπο. Δεν σκέφτηκαν στιγμή ότι μπορεί αυτό το παιδί να χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πέρασε στιγμή από το μυαλό τους ότι στη θέση του θα μπορούσε να βρίσκεται το δικό τους παιδί. Γιατί άραγε; Λόγω του χρώματος του δέρματος;

«Πώς είναι δυνατόν σε ένα νοσοκομείο να πάει παιδί τραυματισμένο και να το αφήνουν να φύγει; Κανένας δεν ενδιαφέρεται τι γίνεται με αυτά τα παιδιά;» αναρωτιέται ο κ. Κανάκης. Στο μεταξύ το παιδί δέχθηκε τις περιποιήσεις των Γιατρών του Κόσμου, που φρόντισαν να του εξασφαλίσουν στέγη σε κάποιους ξενώνες και να επισπεύσουν τη διαδικασία για να βρεθεί ξανά με την υπόλοιπη οικογένειά του στην Ελβετία. Ο 15χρονος ήταν αυτός που έμεινε τελευταίος είτε ως εγγύηση για την αποπληρωμή όλων των χρημάτων του ταξιδιού, είτε γιατί απλά δεν έφτασαν τα ναύλα για όλους λόγω αυξήσεων της ύστατης στιγμής.

Έμεινε πίσω και τον σημάδεψαν δυο φορές. Την πρώτη μια συμμορία μαυροφόρων ρατσιστών. Τη δεύτερη οι γιατροί ενός νοσοκομείου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου