Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Περισσότερο φως


Κέφι χρειάζεται. Διάθεση για αλλαγές στην καθεμέρα μας, έτσι που βήμα-βήμα να γίνει η ζωή μας κατά τι καλύτερη. Κατά τι φωτεινότερη. Αυτό έπραξαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη οι Beforelight. Πήραν χάρακα και μολύβι, μέτρησαν τις διαστάσεις του Λευκού Πύργου και δημιούργησαν μια φωτιστική εγκατάσταση στη Φιλικής Εταιρείας, τον δρομάκο που “καδράρει” το σύμβολο-μνημείο της πόλης. Οι διαβάτες του δρόμου έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τον Λευκό Πύργο αλλιώς. Οι Beforelight δεν δίνουν μασημένη τροφή. Οι διαστάσεις του μνημείου (33,90 ύψος - 22,70 διάμετρος) δεν είναι θεατές σε όλο το μήκος της οδού. Πρέπει κανείς να σταθεί σε ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο, το οποίο σηματοδοτείται για να καδράρει τον Λευκό Πύργο με τις διαστάσεις που ορίζουν φωτιστικά LED.



Ποιος είπε ότι η ομορφιά βρίσκεται στο φεγγαρόφωτο και όχι στο τεχνητό φως; Αν δείτε τις φωτογραφίες θα αντιληφθείτε ότι τα φωτιστικά που τοποθετήθηκαν δείχνουν το μνημείο αλλιώς κάτω από τον νυχτερινό ουρανό. Για τους επόμενους έξι μήνες οι φωτογραφίες για τα οικογενειακά άλμπουμ θα έχουν και τις διαστάσεις του Λευκού Πύργου. Όπως αλλιώς έδειξε η οδός Ερνέστου Εμπράρ στα Άνω Λαδάδικα, με την παρέμβαση «το Φωτιστικό σου Αλλιώς». Τότε, τον Ιούνιο του 2010, οι Beforelight συνέλεξαν παλιά φωτιστικά που δεν χρησιμοποιούνται πια και φώτισαν έναν αδιάφορο δρόμο που φέρει το όνομα του σπουδαίου πολεοδόμου που άλλαξε την όψη της Θεσσαλονίκης, μετά την πυρκαγιά του 1917. Η επιτυχία εκείνης της φωτιστικής εγκατάστασης ήταν μεγάλη και οι beforelight την επανέλαβαν τον περασμένο χειμώνα στην οδό Πιτάκη του Ψυρρή στην Αθήνα.



Στην καταχνιά που ζούμε χρειαζόμαστε φως. Φως ατόφιο, αυθεντικό, από ομάδες νέων ανθρώπων, που δεν αρκούνται σε διαπιστώσεις και καταγγελίες, αλλά προτιμούν τη δράση. Προτιμούν να βάζουν στοιχήματα μικρά που μπορεί να μην αλλάζουν δραστικά τη μιζέρια που μας περιζώνει, αλλά που ρίχνουν φως στη σκοτεινιά. Έτσι, που δρομάκι το δρομάκι, μνημείο το μνημείο, σκαλοπάτι το σκαλοπάτι αυτή η υπέροχη χώρα να φωτιστεί κατά πώς της αξίζει. Όπως αξίζει και στην ομορφιά του τοπίου και στην ομορφιά των ανθρώπων που δεν έπαψαν να την κατοικούν. Λίγο φως μόνο χρειάζεται για να αναδειχθεί.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου