Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Στροφή στη λογική


«Είμαστε υπεύθυνοι δεν μπορούμε να παίζουμε με τα νεύρα της των μαθητών, ούτε με την κοινωνία, ούτε με τους συναδέλφους που έχουν στα χέρια τους το χαρτί της επιστράτευσης. Διακινδυνεύεται η απόλυση συναδέλφων, δεν θέλουμε να κλάψουν οικογένειες και να κλείσουν σπίτια. Ακούσαμε πολλά από τους ακραίους του χώρου. Αναλάβαμε, όμως, το πολιτικό κόστος της απόφασης αυτής» δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος μετά την απόφαση των προέδρων των ΕΛΜΕ να μην επιμείνουν στην απεργία στις πανελλαδικές εξετάσεις. Έστω την ύστατη στιγμή, έστω με τα φύλλα πορείας ανά χείρας οι εκπαιδευτικοί άκουσαν τη φωνή της λογικής. Σεβάστηκαν την ελληνική κοινωνία. Τα παιδιά, που διάβαζαν δυο χρόνια προκειμένου να είναι έτοιμα για τη μεγάλη δοκιμασία των πανελλαδικών. Τους συναδέλφους τους, που σε περίπτωση που απεργούσαν κινδύνευαν να απολυθούν.



Οι ακραίοι του χώρου στους οποίους αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ ήθελαν από την αρχή αίμα στην αρένα με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης. Τίποτα λιγότερο. Κατάφεραν να ωθήσουν τους εκπαιδευτικούς σε μια σαφώς εσφαλμένη απόφαση, που ερχόταν σε κατάφωρη αντίθεση με τον ρόλο και το λειτούργημά τους. Με την ίδια τους την υπόσταση. Διότι δεν είναι δυνατόν ο εκπαιδευτικός που ζει καθημερινά την αγωνία των μαθητών του να εκβιάζει καταστάσεις με όπλο την απεργία στις πανελλαδικές εξετάσεις. Δεν είναι δυνατόν αυτός που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο κλάδο τι συνεπάγεται αυτή η προετοιμασία να ακυρώνει εαυτόν στρεφόμενος εναντίον των μαθητών του. Οι όποιες ενστάσεις για την εκπαίδευση δεν λύνονται λίγο πριν την έναρξη των εξετάσεων.



Τώρα είναι η σειρά του έτερου πόλου να πράξει το ίδιο. Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος οφείλει να άρει το -ούτως ή άλλως- αντισυνταγματικό μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης των εκπαιδευτικών, από τη στιγμή που ανακλήθηκε η απεργιακή κινητοποίηση. Καιρός να πάψει ετούτη η διελκυστίνδα του παραλόγου. Όπως πικράθηκαν οι ακραίοι του χώρου των εκπαιδευτικών, που επιζητούσαν προσαγωγές, απολύσεις και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ ενώπιον των μαθητών που θα έδιναν εξετάσεις, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, ας πικραθούν και όσοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν μια τάση να ντύνουν στο χακί όποιον απεργεί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου