Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ρευστό σκηνικό


Το μόνο βέβαιο ενόψει των εκλογών στον δήμο Καβάλας είναι πως δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Τούτο δεν σημαίνει πως τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι σώνει και καλά ανυπόστατα, αλλά πως όλα –ή σχεδόν όλα- είναι απολύτως ρευστά. Τρεις φαντάζουν αυτή τη στιγμή οι μόνες σίγουρες υποψηφιότητες: Αυτή του υποψηφίου που θα στηρίξει το ΚΚΕ, του νυν δημάρχου Κωστή Σιμιτσή και του Άρη Βέρρου από τη «Συμπαράταξη Πολιτών» σε ένα σκηνικό απόλυτης ρευστότητας.



Ο Σιμιτσής θα κατέλθει προτάσσοντας την εμπειρία των δυο θητειών υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες που γνώρισε η αυτοδιοίκηση τα τελευταία 30 χρόνια. Οι αντίπαλοί του θα τον κατηγορήσουν για μετριότητα και αναποτελεσματικότητα, αλλά αυτός θα επικαλεστεί τις δραστικές περικοπές σε όλους τους τομείς. Θα προτάξει την ολοκλήρωση του Σχεδίου Πόλης Περιγιαλίου και τη χρηστή διοίκηση εν αντιθέσει με τις διώξεις εναντίον των διοικούντων τη Νομαρχία. Στα υπέρ του προσμετρώνται οι δύο στις δύο νίκες το 2006 και το 2010 και το γεγονός ότι κατεβαίνει ως εν ενεργεία δήμαρχος. Στα μείον, η δεδομένη φθορά μετά από δυο θητείες.



Ο Βέρρος έχει αντικειμενικά πιο δύσκολη αποστολή. Κατεβαίνει με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον δεν είναι ένα κόμμα μεταξύ 3-5%, αλλά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τον περασμένο Ιούνιο έλαβε το 26,89% και έχει αντικειμενικά στόχο τη νίκη. Το ενδεχόμενο να μην περάσει στον δεύτερο γύρο θα θεωρηθεί δικαίως καταστροφή, ενώ και η ήττα στον δεύτερο γύρο θα έχει πολύ πικρή γεύση. Το πρόβλημα για τον Βέρρο είναι η δυσαρμονία μεταξύ του εκλογικού ποσοστού και της οργανωμένης βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, οι τριβές μεταξύ συνιστωσών και η κάμψη που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.



Στο μεταξύ, η κατάσταση φαντάζει και είναι ακόμα πιο ρευστή δεδομένου ότι δεν είναι γνωστό ποιος θα υποδειχθεί ως υποψήφιος από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Το ενδεχόμενο της καθόδου του Γιώργου Καλαντζή μάλλον απομακρύνεται μετά την ανάδειξή του ως αντιπροέδρου της Βουλής, ο βουλευτής Ντίνος Κλειτσιώτης είναι έτοιμος να «ενδώσει» στις πιέσεις, ενώ οι Κώστας Αντωνιάδης και Θόδωρος Μαρκόπουλος θεωρούν πως είναι σε θέση να αποταθούν και εκτός κομματικής βάσης με αρκετές πιθανότητες. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου