Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Σκάνδαλο διαρκείας


Η παραίτηση του Γιώργου Τσαλουχίδη από όλες τις θέσεις που κατείχε μέχρι πρόσφατα στον δήμο Καβάλας σημαίνει την αντίστροφη μέτρηση για το σκάνδαλο της Νομαρχίας με τις συναυλίες που ουδέποτε έγιναν και τις εκδόσεις που ουδέποτε τυπώθηκαν, αλλά πληρώθηκαν αδρά. Στην παραίτησή του ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης, ο κ. Τσαλουχίδης κάνει λόγο για «μια συνήθη αυτοδιοικητική διαδικασία της περασμένης 8ετίας», περιγράφοντας με τον καλύτερο τρόπο το σκάνδαλο διαρκείας της αυτοδιοίκησης από το 2002 έως το 2010 σε δήμους και νομαρχίες σε όλη τη χώρα. Όχι, πως πριν όλα ήταν καλώς καμωμένα ή ότι πια έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι παθογένειες και πλέον όλα δουλεύουν ρολόι. Αλλά πραγματικά αυτό που έγινε εκείνες τις δυο τετραετίες ξεπερνά κάθε όριο. Το δημόσιο χρήμα έρεε ανεξέλεγκτα προς πάσα κατεύθυνση από στρατιές καπάτσων, που ήξεραν τους κανόνες του παιχνιδιού. Δηλαδή δεν ορρωδούσαν προ ουδενός ταΐζοντας όσο γίνεται περισσότερους από τον κρατικό κορβανά, προκειμένου να διαιωνίσουν την εξουσία τους.



Ανεξάρτητα αν ο κ. Τσαλουχίδης με την ιδιότητα του αντινομάρχη τότε έχει ή δεν έχει ευθύνες, «η συνήθης αυτοδιοικητική διαδικασία» στην οποία αναφέρεται είναι μια υπόθεση της τάξης των 220.000 ευρώ (500.000 με τις προσαυξήσεις) για συναυλίες που ουδέποτε έγιναν, έντυπο υλικό που ουδέποτε τυπώθηκε και ενημερωτικές ημερίδες που δεν πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με το πόρισμα του οικονομικού ελεγκτή της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Επαμεινώντα Αδαμακόπουλου. Δηλαδή κόπηκαν τιμολόγια συνολικού ύψους 220.000 ευρώ, που ουδείς γνωρίζει σε ποιανού τσέπες κατέληξαν. Διότι, παρά την πικρία του κ. Τσαλουχίδη πως καταλήγει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το πάθος του για τον νομό και την πόλη δια της ενασχόλησής του με τα κοινά, είναι μάλλον απίθανο αυτά τα 220.000 ευρώ να έχουν διατεθεί για αγαθοεργίες. Δεν είναι αυτή η οδός, που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις.



Το πρόβλημα εν προκειμένω δεν είναι ότι ο πρώην νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής και οι τότε συνεργάτες του κατηγορούνται για μια «συνήθη αυτοδιοικητική διαδικασία», αλλά η συγκυρία που ζητά κρεματόρια για την τιμωρία των ενόχων, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία. Ο κίνδυνος που πράγματι αντιμετωπίζει ο κ. Τσαλουχίδης και οι συγκατηγορούμενοί του είναι να τιμωρηθούν υπέρ του δέοντος αυστηρά και κάποιοι από αυτούς άδικα. Ίδωμεν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου