Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Η ELFE καρκινοβατεί ακόμα


Τώρα που φαίνεται να έχει περάσει η μεγάλη μπόρα για την ELFE (ΒΦΛ) και η ΔΕΠΑ έχει αποκαταστήσει την τροφοδοσία του εργοστασίου με φυσικό αέριο η κυβέρνηση καλείται να βρει μια λύση προοπτικής πριν προκύψει νέο αδιέξοδο. Άπαντες γνωρίζουν ότι η λύση που δόθηκε είναι μεν πολύ σημαντική υπό την έννοια ότι αποφεύχθηκε το λουκέτο, αλλά δεν παύει να είναι προσωρινή. Πολύ σύντομα, ίσως και τον Απρίλιο, όταν πια η ΔΕΠΑ θα έχει στο μεταξύ αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς μπορεί ο νέος ιδιοκτήτης να θελήσει να πάψει τη συναλλαγή με ένα εργοστάσιο που ανήκει σε έναν επιχειρηματία υπόδικο και έγκλειστο στον Κορυδαλλό για το σκάνδαλο της Proton Bank. Άρα, το προφανές όσο και εξαιρετικά ακανθώδες ζήτημα είναι να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν μια διάδοχη κατάσταση με προοπτικές.



Δεν είναι εύκολο. Το εργοστάσιο ανήκει στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που μπορεί να υποστηρίζει ότι είναι αθώος μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Έχει κάθε δικαίωμα να δηλώνει θύμα πλεκτάνης και συγκυρίας, δεδομένου ότι δεν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα από δικαστήριο. Μα, από την άλλη, όσο ο ιδιοκτήτης παραμένει προφυλακισμένος, το εργοστάσιο αντιμετωπίζει αντικειμενικά πρόβλημα, ιδίως λόγω του εξαιρετικά αρνητικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Άρα πρέπει να βρεθεί μια λύση το συντομότερο δυνατόν και το μπαλάκι βρίσκεται αντικειμενικά στο τερέν της κυβέρνησης για δυο λόγους:



Πρώτον, γιατί μπορεί να πρόκειται για δυσεπίλυτο πρόβλημα, αλλά διακυβεύονται περισσότερες από χίλιες θέσεις εργασίας σε μια περίοδο που το πρόβλημα της ανεργίας προσλαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις και αποτελεί το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα στο οποίο θα κριθεί η κυβέρνησης συνεργασίας.



Δεύτερον, γιατί στην κυβέρνηση ανήκει η ευθύνη για την πώληση του εργοστασίου στον Λαυρεντιάδη. Όχι μόνο γιατί η πώληση έγινε άρον-άρον επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, που αποτελεί τον μεγαλύτερο κυβερνητικό εταίρο, αλλά και γιατί το κράτος έχει συνέχεια. Άρα η παρούσα κυβέρνηση καλείται να διορθώσει το λάθος που έπραξε η κυβέρνηση που το 2009 έσπευσε να ξεφορτωθεί άρον-άρον το εργοστάσιο σε επιχειρηματία, που τώρα βρίσκεται προφυλακισμένος, αλλά επί σειρά ετών ήταν το «παιδί θαύμα» του επιχειρείν και ένα από τα χαϊδεμένα παιδιά του πολιτικού συστήματος. Η ευθύνη είναι προφανής.



Νίκος Σπιτσέρης



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου