Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ένα σχέδιο


Μέσα σε τούτη τη δίνη της κρίσης, που πετάει κόσμο στο περιθώριο, κλείνει μαγαζιά, συσσωρεύει θυμό, αναδεικνύει σαν μεγέθη πολιτικά κάτι τενεκέδες ξεγάνωτους που απλώς γυαλίζουν στον ήλιο είναι απαραίτητο να μην καταλήγουν τα πάντα στη χοάνη της απαξίωσης. Παράλληλα με τη δίκαιη οργή για ένα πολιτικό σύστημα, που ακόμα και σε τούτη την κρίσιμη καμπή αποδεικνύεται κατώτερο των προσδοκιών και των περιστάσεων, να μην περνάμε στο ντούκου αυτά που γίνονται και είναι θετικά. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που συνέταξε ο δήμος Καβάλας. Όχι, το σχέδιο αυτό δεν θα λύσει ως δια μαγείας τα προβλήματα που ταλανίζουν τους δημότες της Καβάλας. Όχι, δεν θα δημιουργήσει άμεσα δουλειές που θα απορροφήσουν τους ανέργους, που πολλαπλασιάζονται με εφιαλτικούς ρυθμούς.



Αλλά είναι μια κίνηση ουσίας, που ξεκαθαρίζει το τοπίο για κάθε πολίτη και για κάθε υποψήφιο επενδυτή που θα επιλέξει την Καβάλα για να δημιουργήσει οτιδήποτε. Από ένα σπίτι, μέχρι μια βιομηχανία. Μα, θα αντιτείνει και δικαίως ο άνεργος «και τι με νοιάζει εμένα; Εγώ θέλω μια δουλειά για να ταΐζω τα παιδιά και τη θέλω τώρα». Προφανώς, οι άνεργοι, είτε εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα, είτε είχαν επί χρόνια μαγαζί που αναγκάστηκαν να κλείσουν, έχουν δίκιο ό,τι και αν πουν. Μόνο που από την άλλη, οι βαθύτερες αιτίες της κρίσης δεν είναι η προτεσταντική ηθική της Μέρκελ και η ανικανότητα κάποιων υπουργών. Είναι η φαυλότητα ενός πολιτικού συστήματος, που μεταξύ ουσίας και εντυπώσεων, δεν αντιμετώπιζε ποτέ δίλημμα. Επέλεγε τις εντυπώσεις δίχως δισταγμό. Το περιτύλιγμα, που φέρνει ψήφους.



Αυτό που δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι ότι κινήσεις όπως η σύνταξη ενός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου σε μια χώρα που ο σχεδιασμός γενικώς είναι άγνωστη λέξη είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος και ως τέτοιο πρέπει να αξιολογηθεί. Προφανώς δεν αρκεί. Απαιτείται σειρά βημάτων με κοινό παρονομαστή τη σοβαρότητα και τον σχεδιασμό ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την υπέρβαση της κρίσης. Δεν υπάρχει δύσκολο πρόβλημα, που να επιδέχεται εύκολες λύσεις. Ας παραμερίσουμε τις εύκολες, πιασάρικες και εν τέλει ανόητες ατάκες και τις «μαγικές λύσεις», που δεν υπάρχουν και ας στραφούμε σε λύσεις ουσίας. Μια τέτοια λύση είναι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Καβάλας. Τίποτα περισσότερο. Τίποτα λιγότερο.



Νίκος Σπιτσέρης






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου