Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Πληροφορική και ΣΔΟ


Το θετικό για το ΤΕΙ Καβάλας όσον αφορά τη θέση του στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως διαμορφώνεται με το σχέδιο «Αθηνά» είναι ότι υπάρχει. Ούτε καταργείται, ούτε αποδυναμώνεται σε βαθμό, που να προοιωνίζεται την κατάργησή του στο μέλλον. Άλλωστε, το ΤΕΙ Καβάλας έχει κερδίσει με το σπαθί του μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης και οι συντάκτες του σχεδίου «Αθηνά» δεν θα μπορούσαν να το παραβλέψουν. Το αρνητικό είναι η υποβάθμιση της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας (ΣΔΟ), αφού μετά τη συγχώνευση των τμημάτων Βιομηχανικής Πληροφορικής της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) και Διαχείρισης Πληροφοριών της ΣΔΟ, το νέο τμήμα Τεχνικών Πληροφορικής θα ανήκει στη ΣΤΕΦ.



Όχι, δεν πρόκειται για την παραδοσιακή κόντρα μεταξύ της ΣΤΕΦ και της ΣΔΟ, που άλλωστε ουδέποτε σημείωσε εξάρσεις πέρα από προεκλογικά πειράγματα. Το πρόβλημα είναι ότι η ΣΔΟ μένει μόνο με δυο τμήματα (Λογιστικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων) με συνέπεια να μπορεί στο μέλλον να τεθεί ζήτημα κλεισίματος της σχολής, με το επιχείρημα ότι δεν θα είναι πλέον βιώσιμη. Δεν είναι ζήτημα της ΣΔΟ, αλλά συνολικά του ΤΕΙ Καβάλας, που πρέπει σε τούτους τους δύσκολους καιρούς να κατοχυρώσει τη θέση του στον χάρτη, που πια δεν είναι βέβαιη.



Σε τούτο το κομβικό σημείο για το μέλλον του ιδρύματος, η διοίκηση του ΤΕΙ Καβάλας οφείλει να εξαντλήσει την πίεσή της ώστε το νέο τμήμα που θα προκύψει από τη συνένωση των δύο σχολών με κοινό αντικείμενο την πληροφορική να ανήκει στη ΣΔΟ. Πρόκειται για στόχο απολύτως εφικτό. Όσον αφορά τις άλλες απώλειες, των δύο τμημάτων Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Οινολογίας στη Δράμα, ήταν αναμενόμενες, αλλά το κλείσιμό τους μπορεί να αποτελέσει διαπραγματευτικό ατού στη διαβούλευση που έχει ξεκινήσει. Τα συγκεκριμένα τμήματα δημιουργήθηκαν σε μια άλλη εποχή, που αν και μόλις λίγα χρόνια πριν, φαντάζει και είναι πολύ μακριά από τη σημερινή πραγματικότητα και η συγχώνευσή τους με τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεν ήταν παρά το απολύτως λογικό βήμα.



Η εποχή της ανάπτυξης της γκαρσονιέρας δια της διασποράς σχολών και τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο της ελληνικής επικράτειας παρήλθε και τούτο είναι θετικό.



Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου