Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Άνευ πτυχίου


Επιτέλους, η κίνηση που περίμενε με αγωνία το πανελλήνιο έγινε. Μειώνονται τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για την επιλογή διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου, αναστέλλεται μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013 η ισχύς των κείμενων διατάξεων που προβλέπουν ότι οι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων πρέπει να είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ ή αντίστοιχου αναγνωρισμένου τίτλου του εξωτερικού. Άρα, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος στους κομματικούς εγκάθετους που επιθυμούν διακαώς να διοικήσουν νοσοκομειακές μονάδες, αλλά κωλύονται επειδή δεν διαθέτουν πτυχίο. Εξάλλου, το πτυχίο δεν μπορεί να είναι προαπαιτούμενο όταν το κριτήριο που υπερέχει σε κάθε περίπτωση είναι η κομματική προέλευση των επιλεγέντων.



Για όσους τυχόν δεν κατάλαβαν, το νεοελληνικό κράτος επανιδρύεται με στελέχη, που θα διακρίνονται στη βάση ενός κύριου προσόντος: της κομματικής ταυτότητας. Θα μπορούσε κάποιος κακεντρεχής να υποστηρίξει πως ο κομματισμός του δημοσίου υπήρξε μία από τις βασικές αιτίες της χρεοκοπίας του τόπου. Θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει ότι μια από τις κύριες αιτίες της εκτεταμένης διαφθοράς στην ελληνική δημόσια διοίκηση είναι η ταύτιση των στελεχών της δημόσιας διοίκησης με τους κομματικούς τους προϊσταμένους, με συνέπεια να δημιουργούνται κενά στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.



Αλλά όλες αυτές οι ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις στηρίζονται σε κριτήρια ορθολογικά. Δεν αναλύουν την παγκόσμια, πανευρωπαϊκή και ελληνική οικονομική κρίση με βάση σενάρια συνωμοσίας. Αναζητούν την αιτία του κακού πρώτα στις γνωστές εγγενείς παθογένειες του ελληνικού δημόσιου βίου και κατά δεύτερο λόγο εστιάζουν στις δεδομένες και ενίοτε καταλυτικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, που με τους απαράδεκτους χειρισμούς τους οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της αβύσσου. Μόνο που τούτες οι προσεγγίσεις δεν βοηθούν. Τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα. Δεν έφταιξε κατ’ ελάχιστον η συνταξιοδότηση γυναικών στην ηλικία των 40 χρόνων. Όχι, δεν έφταιξε το υπέροχο πάρτι με τα κονδύλια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.



Η εξήγηση είναι απλή, απλούστατη. Όλα οφείλονται σε μια συνωμοσία εθνοπροδοτών, που λειτούργησαν ως πράκτορες ξένων δυνάμεων και ξεπούλησαν τη χώρα και τον αμύθητο ορυκτό της πλούτο στους Γερμανούς και τους Εβραίους. Ίσως να επέδρασαν καταλυτικά και οι ψεκασμοί από αέρος για τον έλεγχο των μαζών. Συνελόντι ειπείν όποιος ασχολείται με τα τυπικά προσόντα των διοικητών των νοσοκομείων είναι μακριά νυχτωμένος. Τελεία. Και παύλα.



Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου