Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Μέτωπο λογικής


«Βάλτε στη θέση των μεταναστών τους Εβραίους και θα καταλάβετε την τρομακτική ομοιότητα μεταξύ «Χρυσής Αυγής και γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού», τόνισε σε διάλεξή του στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών ο Μαρκ Μαζάουερ. Περιγράφοντας τη «Χρυσή Αυγή», ο σπουδαίος βρετανός ιστορικός επισήμανε ότι υπακούουν στη «μυστική φωνή του αίματος» και σε ένα είδος «Φύρερ» που θα βγάλει ασπροπρόσωπο τον «λαό» που επικαλούνται, ενώ η ελληνική Πολιτεία δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης.



Το πρόβλημα είναι ότι η «Χρυσή Αυγή» δεν αντιμετωπίζεται ούτε με εύστοχες διαπιστώσεις, ούτε με ξόρκια, ούτε με δηλώσεις αφορισμού. Την ώρα που ο κυβερνητικός συνασπισμός ταλαιπωρείται από αντιφάσεις και δεν πείθει ότι μπορεί να δώσει διέξοδο στην κρίση και οι αντιπολιτευόμενοι ρίχνουν αλάτι στις πληγές της απαξιωμένης δημοκρατίας, χωρίζοντας τη χώρα σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς και συγχέοντας τις έννοιες της δημοκρατίας και της χούντας, η «Χρυσή Αυγή» κάνει πάρτυ στα ερείπια της οικονομικής κρίσης. Μοιράζει τρόφιμα στα σπίτια, στρατολογεί μαθητές που αισθάνονται πανίσχυροι με τη δύναμη της αγέλης και δίνει απλοϊκές απαντήσεις σε σύνθετα προβλήματα, πείθοντας τους άνεργους ότι το πρόβλημα θα λυθεί όταν εγκαταλείψει τη χώρα και ο τελευταίος Μπαγκλαντεσιανός των φαναριών.



Προ αυτού του κινδύνου, μόνο το μέτωπο της λογικής μπορεί να δώσει τη μάχη. Όχι, δεν χρειάζεται να πάψει η πολιτική αντιπαράθεση προ του κινδύνου του φασισμού. Ίσα-ίσα, πρέπει να ενταθεί, αλλά σε ένα επίπεδο αντάξιο των καιρών και των περιστάσεων. Ανιστόρητα και ανόητα συνθήματα του τύπου «χούντα είναι θα περάσει» και «να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή» ρίχνουν νερό στο μύλο των εχθρών της Δημοκρατίας, που πλέον μπήκαν στη Βουλή, μπήκαν στα σπίτια και στρατολογούν αβέρτα κόσμο, που είναι δικαίως αγανακτισμένος με τη διαφθορά και την αναξιοπιστία της πολιτικής. Εξίσου επικίνδυνες είναι οι γκαιμπελίστικες πρακτικές των επικοινωνιακών συμβούλων της Νέας Δημοκρατίας, τους οποίους εύστοχα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας «επιφανείς ακροδεξιούς αναλφάβητους, μικρούς Γκέμπελς του συστήματος, που έχουν άμεσα στοχοποιήσει όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κάθε ανεξάρτητο πολίτη».



Όσο συνεχίζεται τούτο το επικίνδυνο μπρα-ντε-φερ μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που επιτείνει την αναξιοπιστία της πολιτικής και πληγώνει τη δημοκρατία, θα ενισχύονται η «Χρυσή Αυγή» και οι παραφυάδες της.



Νίκος Σπιτσέρης



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου