Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Ο θρίαμβος της ανοησίας


Τα προβλήματα που μας ταλανίζουν είναι οικονομικά, δηλαδή πολιτικά με ιστορικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις, αλλά έχουν έναν κοινό παρονομαστή, που δεν φαίνεται να αλλάζει από την Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ., τότε που τέθηκαν τα θεμέλια της δυτικής φιλοσοφίας, μέχρι σήμερα: Την ανοησία. Την ανοησία, που είναι απέραντη όσο το σύμπαν, διαχρονική και παίζει πάντα έναν ρόλο καταλυτικό. Από την εποχή της Αρχαίας Ελλάδας, όταν οι ανόητοι της εποχής έκαιγαν τα βιβλία του Πρωταγόρα, με συνέπεια να απομείνουν μόνο κάτι σπαράγματα από το έργο του μεγάλου φιλοσόφου, που διατύπωσε την ανεξίτηλη φράση «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος», μέχρι σήμερα η ανοησία καθορίζει την πορεία των πραγμάτων. Λόγω ανοησίας δόθηκε το κώνειο στον Σωκράτη. Λόγω ανοησίας οι ταλιμπάν Χριστιανοί στην Αλεξάνδρεια εκτέλεσαν τη μεγάλη μαθηματικό και νεοπλατωνική φιλόσοφο Υπατία. Λόγω ανοησίας, εγκληματικής ανοησίας, έχουν στηθεί στον ρου της παγκόσμιας ιστορίας σπουδαίοι άνθρωποι στο απόσπασμα.



Η ανοησία είναι που δίνει τροφή στον παραλογισμό που ζούμε καθημερινά. Θα μπορούσε κανείς να προτάξει πολιτικά επιχειρήματα, να αναζητήσει τη γενεσιουργό αιτία, που τρέφει ακροδεξιά μορφώματα τύπου «Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών» και «Χρυσής Αυγής», αλλά εν τέλει είναι ανόητο τον 21ο αιώνα να βγάζουμε τους σκελετούς από τα ντουλάπια και να τους προβάρουμε σαν καινούργια φορεσιά. Είναι ανόητο να επικροτούν οι επαγγελματίες πέριξ της κεντρικής πλατείας την επιχείρηση εκκένωσης της πλατείας από τους γύφτους από τους «παλικαράδες» της Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών, δίχως να λαμβάνουν υπόψιν τους ότι αύριο μπορεί μια πρωτοβουλία αυτής ή μιας άλλης οργάνωσης του είδους να στραφεί εναντίον τους.



Εξίσου ανόητη ήταν η πρωτοβουλία της Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών να δημιουργήσει επεισόδια κατά την εθιμοτυπική επίσκεψη του Τούρκου προξένου στον δήμαρχο Καβάλας. Αυτόν τον κύκλο της ανοησίας συνεχίζουν όσοι κυκλοφόρησαν τις αφίσες που φορτώνουν στην Πατριωτική Κίνηση Πολιτών συμβάντα που δεν έχουν εξιχνιαστεί όπως η σφαγή του γουρουνιού στην Παλιά Μουσική προσθέτοντας από κάτω τα λογότυπα των καταστημάτων, που κατά καιρούς έχουν υποστηρίξει εκδηλώσεις της Κίνησης. Όχι, οι προκλήσεις των ακροδεξιών δεν αντιμετωπίζονται με προγραφές καταστημάτων. Δεν είναι μόνο ανέντιμο και απολίτικο. Είναι ανόητο. Όταν όμως ο ανόητος αντιμετωπίζεται με ανοησίες, τότε δεν έχει απλώς κερδίσει.



Έχει θριαμβεύσει.



Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου