Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Η Ενεργειακή τελειώνει


Η συζήτηση στο Ψηφιακό Καφενείο «Η Καβάλλα», αυτό τον φανταστικό χώρο διαλόγου κάπου στο Ιντερνετ, έγινε χθες πριν την κρίσιμη σύσκεψη της διοίκησης της Καβάλα Oil, με θέμα το πιθανό διαζύγιο με την «Ενεργειακή Αιγαίου». Ο καφετζής έψησε τα κατά κανόνα σκέτα καφεδάκια για να μη χάνεται η γεύση του αφεψήματος, έβαλε τα αγαπημένα του «Λαϊκά Προάστια» του Μούτση με την Μπέλλου και η συζήτηση αρχίνησε:



ΜΑΝΩΛΗΣ: Δεν ξέρω τι θα συμβεί σήμερα, αλλά είμαι βέβαιος τι θα συμβεί την επόμενη μέρα. Η Καβάλα Oil θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά αφού εξασφαλιστεί η ανανέωση αδειών εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Πρίνου για τα επόμενα 25 χρόνια, αλλά με άλλο σχήμα. Το κεφάλαιο «Ενεργειακή» κλείνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.



ΜΑΡΙΝΑ: Δεν αμφισβητώ ούτε την κρίση σου, ούτε τις πληροφορίες σου. Αλλά δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί η Καβάλα Oil να ακυρώσει τη σύμβαση με την «Ενεργειακή» από τη στιγμή που κουμάντο δεν κάνουν οι εργαζόμενοι. Στην «Ενεργειακή» ανήκει το 67% της Καβάλα Oil, άρα τα χέρια των εργαζομένων μου φαίνονται δεμένα. Αυτό τονίζεται και στη χθεσινή ανακοίνωση της «Ενεργειακής».



ΜΑΝΩΛΗΣ: Πράγματι, η υπόθεση μόνο απλή δεν είναι, αλλά εγώ εκτιμώ πως στο τέλος η «Ενεργειακή» θα τα μαζέψει και θα φύγει και η εκμετάλλευση των πετρελαίων θα συνεχιστεί με άλλο επενδυτικό σχήμα. Όσον αφορά την ανακοίνωση συνδυάζει τους απειλητικούς με τους απολογητικούς τόνους για τη διασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων, παραπέμποντας σε «ποντίκι που βρυχάται».



ΣΟΦΙΑ: Αλήθεια, γιατί δεν εξετάζετε το ενδεχόμενο να έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι τα κοιτάσματα της Καβάλας δεν έχουν μέλλον; Τα τελευταία χρόνια ακούμε μόνο παχιά λόγια και ωραίους μεγάλους αριθμούς, αλλά η αλήθεια είναι ότι η παραγωγή παραμένει οριακή.



ΝΙΚΟΣ: Πράγματι, η παραγωγή δεν δικαιολογεί ενθουσιασμό, αλλά μέλλον υπάρχει κυρίως όσον αφορά το κοίτασμα «Ε». Εξάλλου, τα πετρέλαια συνεχίζουν να λειτουργούν όχι λόγω μεγάλης παραγωγής, αλλά λόγω του πολλαπλασιασμού της τιμής του παραγόμενου προϊόντος. Και η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα χωρίς να αποκλείονται αυξήσεις.



ΒΑΓΓΕΛΗΣ: Είναι νωρίς για εικασίες και υπολογισμούς. Το πιθανότερο όμως είναι ότι η Καβάλα Oil θα συνεχίσει να λειτουργεί με άλλο επενδυτικό σχήμα, όπως όλα δείχνουν.



Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου