Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

3-0


Ο πρωταθλητής Ελλάδας στο ποδόσφαιρο Ολυμπιακός έχασε καθαρά και χαλαρά με 3-0 από τη μικρομεσαία του ισπανικού πρωταθλήματος Λεβάντε. Αυτό το 3-0 δεν απηχεί μόνο τη διαφορά δυναμικότητας μεταξύ του απόλυτου κυρίαρχου στο αναξιόπιστο ελληνικό πρωτάθλημα και μιας μέτριας ομάδας του πρωταθλήματος, που διεκδικούν κάθε χρόνο η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα. Είναι το λογικό και εν τέλει δίκαιο αποτέλεσμα της αναμέτρησης μεταξύ μιας ομάδας, που από την προετοιμασία του καλοκαιριού επιτίθεται και αμύνεται βάσει ενός συγκεκριμένου σχεδίου και μιας ομάδας που δεν έχει ούτε αρχή, ούτε μέση, ούτε τέλος. Δεν ήταν τυχαίο. Αν η Λεβάντε δεν είχε ένα συγκεκριμένο πλάνο ανάπτυξης στον αγωνιστικό χώρο δεν θα είχε απολύτως καμμία τύχη στο ισπανικό πρωτάθλημα. Εν αντιθέσει με τον Ολυμπιακό, που έχοντας στο τσεπάκι του το πρωτάθλημα όχι λόγω υπεροχής, αλλά ελλείψει ανταγωνιστικού αντιπάλου, δεν μπήκε σε τούτη τη διαδικασία.



Δεν συμβαίνει μόνο στο ποδόσφαιρο. Το πρόβλημα σε τούτη τη χώρα που εκπροσωπείται στα ευρωπαϊκά γήπεδα από την αναξιόπιστη πρωταθλήτρια ομάδα της, είναι ακριβώς αυτό: Η έλλειψη ενός σχεδίου με αρχή, μέση και τέλος παντού, με έμφαση στη διακυβέρνηση της χώρας. Πέρα από τις όποιες χρήσιμες αναλύσεις για την πορεία της χώρας προς τον δημοσιονομικό γκρεμό και τις ταπεινωτικές δανειακές συμβάσεις, η ουσία είναι ότι οι κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου αποδείχθηκε πως ήταν κάτι μπουλούκια τρωκτικών, ανίκανων, διεφθαρμένων και παντελώς άσχετων με το αντικείμενο στελεχών, που αντί να εφαρμόσουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσουν την μπόρα που ερχόταν, το ‘ριξαν στο φαγοπότι και το σορολόπ.



Τώρα, στο χείλος του γκρεμού, η κυβέρνηση Σαμαρά, που δεν έχει πια περιθώρια λάθους και θα έπρεπε να εφαρμόσει απαρέγκλιτα ένα συγκεκριμένο σχέδιο δείχνει να βαδίζει στα ίδια μονοπάτια. Βγήκε προχθές ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και πέρασε μια τροπολογία που επέτρεπε τον ορισμό προέδρων Νοσοκομείων χωρίς πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την επομένη την πήρε πίσω μετά τις δίκαιες και οργισμένες αντιδράσεις. Το σχέδιο «Αθηνά» για την αλλαγή του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι γραμμένο στο ποδάρι με πλέον εμφαντικό παράδειγμα τη σχεδιαζόμενη μεταφορά του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στις Σέρρες για το χατήρι της οικογένειας Καραμανλή. Τώρα κάνουν δεύτερες σκέψεις. Αλλά αν υπήρχε σχέδιο δεν θα έκαναν ποτέ τις πρώτες.



Αρκούν αυτές οι δυο επισημάνσεις για να καταγραφεί ένα καθαρό 2-0 σε βάρος της χώρας. Ο διασυρμός είναι επί θύραις, ελλείψει σχεδίου.



Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου