Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Η "Αθηνά" και η μπάλα


Επειδή η κρίση δεν είναι μόνο προβλήματα και αδιέξοδα, αλλά και ευκαιρία, το Ψηφιακό Καφενείο «Η Καβάλλα», ο φανταστικός χώρος διαλόγου κάπου στο Ιντερνετ επιστρέφει στην «7η Αποψη» για έναν πολυφωνικό, πολυπρισματικό σχολιασμό της επικαιρότητας. Ένα καφενείο, που αν όντως υπήρχε, θα έμοιαζε πολύ με κείνους τους υπέροχους ψηλοτάβανους διαμπερείς καφενέδες της Μυτιλήνης, με την κλασική ψάθινη καρέκλα και τα μικρά μαρμάρινα τραπεζάκια. Οι κανόνες λειτουργίας είναι απλοί μεν, αλλά τηρούνται απαρέγκλιτα. Οι καφέδες είτε ψήνονται στη χόβολη, είτε στην καφετιέρα είναι σκέτοι καθώς ο ιδιότροπος καφετζής είναι απολύτως βέβαιος ότι οι προσμίξεις ζάχαρης ή γάλακτος αλλοιώνουν τη γεύση των αφεψημάτων. Η αφορμή για τη χτεσινή κουβέντα ήταν οι αντιδράσεις στο σχέδιο «Αθηνά», που κλιμακώνονται:



ΜΑΡΙΑ: Δεν παίζονται οι άνθρωποι. Έχουν δημιουργήσει μια αναταραχή άνευ προηγουμένου, προτείνοντας ένα σχέδιο, που είναι φανερό ότι πάσχει στον… σχεδιασμό. Δεν είναι δυνατόν να μεταφέρεις το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στις Σέρρες για να κάνεις το χατηράκι της οικογένειας Καραμανλή και να το ονοματίζεις αυτό το πράγμα εξορθολογισμό του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.



ΝΙΚΟΣ: Ναι, αλλά και αυτή η γενικευμένη αντίδραση δείχνει τη δύναμη της αδράνειας, που κρατά καθηλωμένη ετούτη τη χώρα χρόνια τώρα, έρμαιο των στρεβλώσεων που προκαλεί η μικροπολιτική της μεταπολιτευτικής περιόδου. Ναι, συμφωνώ ότι το σχέδιο «Αθηνά» είναι σε πολλά σημεία απαράδεκτο και έχει υπονομευτεί θαρρείς από τους ίδιους τους συντάκτες του, αλλά από την άλλη είναι βέβαιο πως κάτι πρέπει να γίνει. Η «ανάπτυξη της γκαρσονιέρας» είναι ένα μοντέλο που δεν οδηγεί πουθενά.



ΟΡΕΣΤΗΣ: Έχω χίλιες δυο ενστάσεις, αλλά είναι χρήσιμο που άνοιξε αυτή η κουβέντα και θα είναι ακόμα πιο χρήσιμο αν καταλήξει τελικά σε έναν εξορθολογισμό του χάρτη με κριτήρια ακαδημαϊκά.



ΜΑΡΙΑ: Μα πού τα είδατε τα ακαδημαϊκά κριτήρια; Ο πυρήνας του νέου σχεδίου φέρει ακέραιες όλες τις παθογένειες του μεταπολιτευτικού πάρτυ. Και ρήξεις χρειάζονται και ανατροπές, αλλά όχι να αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς.



ΟΡΕΣΤΗΣ: Πάντως, όσον αφορά το ΤΕΙ Καβάλας θεωρώ υπερβολικές τις αντιδράσεις. Χωρίς να έχω τίποτα με τους Δραμινούς, θεωρώ πως καλώς αυτές οι δυο σχολές μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη.



ΝΙΚΟΣ: Υπάρχει όμως πρόβλημα με τον τρόπο αντιμετώπισης των δυο σχολών Διαχείρισης Πληροφοριών και Βιομηχανικής Πληροφορικής. Είναι και οι δυο καλές και χρήσιμες, έχουν επαγγελματικά δικαιώματα και αυτή η συγχώνευση υπό τον τίτλο «Μηχανικοί Πληροφορικής» βρωμάει προχειρότητα.



Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου