Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Η πρόοδος


Η κριτική του επικεφαλής της «Συμπαράταξης Πολιτών» Άρη Βέρρου κατά της διοίκησης του δήμου Καβάλας για την πλήρη αποτυχία της στον τομέα της ανακύκλωσης είναι απολύτως δικαιολογημένη. Η αποτυχία της διοίκησης του Κωστή Σιμιτσή σε ένα κατ’ εξοχήν θέμα αυτοδιοίκησης όπως η ανακύκλωση είναι πράγματι εμφαντική. Αλλά ο κ. Βέρρος δεν πρέπει να προσπερνάει με ευκολία το ζήτημα της δημιουργίας ενός Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στη Νέα Καρβάλη, που ματαιώθηκε εξαιτίας των κινητοποιήσεων των κατοίκων. Τότε, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση Σιμιτσή είχε 100% δίκιο, ουδείς τόλμησε να πάει κόντρα στο ρεύμα. Άλλοι, όπως η διοίκηση του Θόδωρου Καλλιοντζή στη Νομαρχία επένδυαν πολιτικά στη ματαίωση του έργου και άλλοι όπως οι παρατάξεις της Αριστεράς στο Δημοτικό Συμβούλιο έκαναν την πάπια. Ουδείς τόλμησε να βγει ανοιχτά και να πει το στοιχειώδες. Ότι η ανακύκλωση χρειάζεται και την ανάλογη υποδομή. Χρειάζεται και Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, που –επιτέλους- δεν αποτελούν ωρολογιακές βόμβες κατά της δημόσιας υγείας όπως κάποιοι τότε είχαν καταφέρει να παρουσιάσουν το προς δημιουργία κέντρο.



Τούτο δεν σημαίνει ότι ο κ. Βέρρος δεν δικαιούται δια να ομιλεί, ούτε ότι αλλάζει κάτι όσον αφορά τις δεδομένες ευθύνες της διοίκησης Σιμιτσή. Αλλά πέραν του βολικού διαχωρισμού μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων, υπάρχει και ο διαχωρισμός μεταξύ των πολλών λαϊκιστών που βάλλουν κατά των στραβών και ανάποδων σε τούτη τη χώρα γενικώς και αορίστως και των λίγων που έχουν τη διάθεση να έρθουν σε ρήξη με κατεστημένες αντιλήψεις και συμπεριφορές. Εν προκειμένω, δεν είναι ευθύνη των παρατάξεων της Αριστεράς που δεν προχώρησε η ανακύκλωση στον δήμο Καβάλας, αλλά τούτο δεν σημαίνει ότι καλώς σιώπησε τότε που κρινόταν η υπόθεση της δημιουργίας του ΚΔΑΥ. Τότε, που αντί μιας ξεκάθαρα προοδευτικής θέσης κόντρα στις άναρθρες κραυγές επιλέχθηκε η βολική σιωπή για την ήττα του Σιμιτσή.



Μόνο που τότε δεν ηττήθηκε μόνον ο Σιμιτσής. Ηττήθηκε η λογική. Ακυρώθηκε ένα στοιχειώδες βήμα προς τα μπρος, που –ποιος ξέρει;- μπορεί σήμερα να είχε δημιουργήσει μια άλλη δυναμική υπέρ της ανακύκλωσης. Όσοι τυχόν δεν καταλαβαίνουν δεν έχουν παρά να επισκεφθούν το κέντρο καύσης σκουπιδιών στις παρυφές της Βιέννης, που όχι μόνο δεν θεωρείται εστία μόλυνσης, αλλά είναι ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό μνημείο, που το βρίσκει κανείς σε καρτ-ποστάλ.



Αυτό σημαίνει πρόοδος.



Νίκος Σπιτσέρης



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου