Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Γυάλινες προοπτικές


Τα καλά νέα από την επένδυση γυαλιού, που περνά από μέρα σε μέρα από τη Βουλή, ήταν χθες το θέμα συζήτησης των θαμώνων του Ψηφιακού Καφενείου «Η Καβάλλα», αυτού του φανταστικού χώρου διαλόγου κάπου στο Ιντερνετ. Ο καφετζής έψησε τα κατά κανόνα σκέτα καφεδάκια στη χόβολη και η συζήτηση αρχίνησε:



ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Επιτέλους, μέσα στην τόση καταχνιά και μαυρίλα και ένα ευχάριστο νέο. Όχι πως είναι πανάκεια, αλλά ήταν καιρός να κινηθεί και κάτι στον τομέα της πραγματικής οικονομίας.



ΝΙΚΟΣ: Πανάκεια δεν είναι, αλλά δεν είναι και λίγο. Σκέψου ότι μετά την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στο νομό Καβάλας λόγω της ύφεσης, θα δημιουργηθούν περί τις 1.000 θέσεις εργασίας για την κατασκευή του εργοστασίου και περί τις 700 μόνιμες για τη λειτουργία του. Οι 200 στο εργοστάσιο και άλλες 500 στις εταιρίες δορυφόρους, από τη μεταφορά μέχρι τη συσκευασία.



ΘΟΔΩΡΟΣ: Εγώ ξέρω ότι θα βγουν από τον κρατικό κορβανά 30 εκατομμύρια ευρώ σαν μπαξίσι στους επενδυτές για να κινηθεί η οικονομία. Ποια οικονομία; Η δική τους; Δεν αντιλέγω, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, αλλά αναρωτιέμαι ως πού θα πάει με αυτό το μοντέλο του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, που είναι σαφές ότι έχει φάει τα ψωμιά του.



ΣΜΑΡΩ: Ας αφήσουμε κατά μέρους τα επαναστατικά λογύδρια και ας μπούμε στην ουσία. Μακάρι να δημιουργούνταν δυο-τρεις τέτοιες μονάδες και ας ενισχύονταν αναλόγως από τον κρατικό κορβανά. Όχι, δεν είναι μπαξίσι. Είναι ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Εκτός αν προτιμάς αντί της επιδότησης της εργασίας, την επιδότηση της ανεργίας.



ΝΙΚΟΣ: Αντιλαμβάνομαι τι θες να πεις, αλλά όχι. Δεν πρόκειται ούτε για μπαξίσι, ούτε για την αναπαραγωγή του μοντέλου του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού. Παντού στον κόσμο υπάρχουν ενισχύσεις για τέτοιες μονάδες, που συμβάλλουν καταλυτικά στην άνοδο της οικονομίας και άρα του βιοτικού επιπέδου των πολλών.



ΜΑΡΙΑ: Πολλώ δε μάλλον, που πρόκειται για μια επένδυση τόσο σημαντική που δεν βλάπτει το περιβάλλον. Οι πρώτες ύλες θα είναι η χαλαζιακή ορυκτή άμμος και η ορυκτή σόδα, ενώ το εργοστάσιο θα λειτουργεί με φυσικό αέριο. Οι ρύπου που θα εκλύονται –γιατί ναι, εργοστάσιο θα είναι και ρύπους θα εκλύει- θα είναι αμελητέοι σε σχέση και με το κοινωνικό όφελος και με το παραγόμενο προϊόν, που συμβάλλει καταλυτικά στην εξοικονόμηση ενέργειας.



Νίκος Σπιτσέρης



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου