Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Η αλητεία και η γιορτή


Οι εικόνες ξεφτίλας και ντροπής που εκτυλίχθηκαν στον τελικό του κυπέλου μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο γήπεδο του Ελληνικού δεν αφορούν μόνο τους φιλάθλους. Είναι δείγμα χαρακτηριστικό της κρίσης της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής Πολιτείας, που δεν περιορίζεται μόνο στον οικονομικό τομέα. Όχι, δεν είναι πρωτοφανές να σκοτώνονται οι «φίλαθλοι» στα γήπεδα. Συμβαίνει και αλλού. Αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί σε καμμία στοιχειωδώς σοβαρή χώρα, εάν είχε προαναγγελθεί. Διότι αυτό έγινε την Κυριακή το απόγευμα στο Ελληνικό. Ήταν μια μάχη δυο αντιπάλων «στρατών» κατόπιν ραντεβού. Δεν το ήξεραν δυο-τρεις καλά πληροφορημένοι δημοσιογράφοι, τους οποίους θα έπρεπε εγκαίρως να λάβουν υπόψη τους οι διοργανωτές.



Το ήξεραν οι πάντες. Όσοι στοιχειωδώς ασχολούνται με το μπάσκετ γνώριζαν από πριν τι θα συμβεί. Και όμως ουδείς έλαβε τα μέτρα του. Οι διοικήσεις των δυο ομάδων, που παρεμπιπτόντως συγκαταλέγονται στην αφρόκρεμα της Ευρώπης, άφησαν το θέμα στη διακριτική ευχέρεια της Αστυνομίας εάν δεν φρόντισαν να διευκολύνουν τα τάγματα κρούσης με πράσινες και κόκκινες φανέλες. Η Αστυνομία επέτρεψε να μπουν στο γήπεδο σεσημασμένοι από προηγούμενα κατορθώματά τους στα γήπεδα. Η Ομοσπονδία του μπάσκετ και ο ΕΣΑΚΕ, όχι μόνον δεν φρόντισαν να αποτρέψουν τη σύγκρουση, αλλά τα τελευταία χρόνια στήνουν τις κληρώσεις από την αρχή, έτσι που σε κάθε τελικό κυπέλου να αναμετρώνται οι δύο ισχυρότερες ομάδες της Ελλάδας, θαρρείς και θα έκανε κακό στο άθλημα το στοιχείο της έκπληξης, που εγκυμονεί σε κάθε τελικό.



Τα όσα συνέβησαν στο γήπεδο του Ελληνικού συνθέτουν την εικόνα της Ελλάδας που πρέπει να αλλάξουμε. Την Ελλάδα της αλητείας και των ανεπίτρεπτων συμβιβασμών. Της Πολιτείας που αδιαφορεί, των οικονομικών παραγόντων που συναλλάσσονται με τα κυκλώματα της βίας και της αλητείας όταν δεν είναι αυτοί που τα κατευθύνουν και των κάφρων που σκοτώνονται σε ένα παιχνίδι στημένο.



Ευτυχώς όμως υπάρχει και η εικόνα της άλλης Ελλάδας, που εκτυλίσσεται σε κάθε αναμέτρηση της ομάδας μπάσκετ της Ένωσης Καβάλας στην Καλαμίτσα. Όσοι τυχόν δεν έχετε συνειδητοποιήσει τη χαρά της γιορτής που απολαμβάνουν οι φίλαθλοι της Ενωσης σπεύσατε. Αύριο στις 5.30 η Ενωση αντιμετωπίζει στην Καλαμίτσα τη Λέφσκι Σόφιας για τη Βαλκανική Λίγκα και το Σάββατο τον Κολοσσό Ρόδου στον πρώτο αγώνα μιας σειράς τελικών για να εξασφαλιστεί η παραμονή στην Α1.



Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου