Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Τα τσαλιμάκια του Αλέξη


Λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απέδειξε για πολλοστή φορά ότι είναι μαλωμένος με τη συνέπεια και ενίοτε με την υπευθυνότητα. Στη συνέντευξή του στη ΝΕΤ είχε δηλώσει αποφασισμένος να συνεργαστεί ακόμα και με τον διάβολο για να σώσει τη χώρα, ενώ ερωτηθείς συγκεκριμένα για τις πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες θα μπορούσε να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με δυνάμεις από τον «λαϊκό χώρο του Κέντρου», της δεξιάς και της κεντροαριστεράς. Λίγες μέρες μετά στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» δήλωσε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά. Διαγράφοντας μια πιρουέτα θεαματική μεν, άγαρμπη δε, παρέπεμψε ευθέως στο «Dancing with the stars», το οποίο χρησιμοποίησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος για να τον περιγράψει.



Προφανώς είναι δικαίωμα και του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να μην θέλουν να κυβερνήσουν στον αιώνα των αιώνων, επιλέγοντας να κατοχυρώσουν τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είναι σαφώς πιο βολική. Επίσης, είναι δικαίωμα του κ. Τσίπρα να θεωρεί ότι μπορεί να κυβερνήσει με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» με τους οποίους προφανώς έχει περισσότερα κοινά. Είναι επίσης δικαίωμά του να εκτιμά ότι την επομένη των επόμενων εθνικών εκλογών δεν θα μπουν στη Βουλή ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αλλά κάποιες άλλες πολιτικές δυνάμεις –άγνωστο ποιες- με τις οποίες θα συνεργαστεί.



Είναι δικαίωμά του να επιδίδεται σε πολιτικές πιρουέτες προσδοκώντας να αποκομίσει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, κινούμενος ανά βδομάδα από τον χώρο των νοικοκυραίων μέχρι τον χώρο της άκρας Αριστεράς, φροντίζοντας να έχει την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Παράλληλα, όμως είναι υποχρεωμένος σε τούτη την κρίσιμη συγκυρία να ανταποκριθεί και στον ρόλο τον οποίο του ανέθεσαν οι πολίτες με την ψήφο τους. Όταν με την ιδιότητα του υποψήφιου πρωθυπουργού δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο οφείλει να απαντά με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα, που ο ρόλος του επιβάλλει.



Οι αντιφατικές δηλώσεις με το βλέμμα στραμμένο από τη μια στις δημοσκοπήσεις και από την άλλη στις αντιδράσεις του ιδεολογικού και πολιτικού αχταρμά, που συστεγάζεται στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνιστούν σοβαρή πολιτική πρόταση.



Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου