Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Η κρίση φέρνει κρίση


Η ανησυχία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρου Καράογλου για την απόφαση ξένων αεροπορικών εταιρειών να διακόψουν δρομολόγια από και προς τη Θεσσαλονίκη είναι εύλογη. «Μετά τον ακτοπλοϊκό και τον σιδηροδρομικό αποκλεισμό, η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη και με τον αεροπορικό», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι μια τέτοια προοπτική «περιθωριοποιεί την πόλη, πλήττει τις προοπτικές της οικονομικής της ανάπτυξης, την αποξενώνει ως τουριστικό προορισμό και μετατρέπει τη Βόρεια Ελλάδα σε "άγονη γραμμή" της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Ο υπουργός τονίζει ότι ο τουρισμός και η «εξωστρέφεια» των επιχειρήσεων εξαρτώνται από τη συχνότητα και την ποιότητα των επικοινωνιών και επισημαίνει ότι η επιστροφή της Μακεδονίας και της Θράκης στον συγκοινωνιακό χάρτη της Ευρώπης είναι απαραίτητη προϋπόθεση ανάπτυξης

Σωστά είναι όλα αυτά και χρήσιμη μια συνάντηση του υπουργού με τους τουριστικούς παράγοντες της Βόρειας Ελλάδας με στόχο την εξεύρεση μιας από κοινού λύσης. Μόνο που τούτο δεν είναι αρκετό. Η εν εξελίξει πολύπλευρη κρίση που μαστίζει τη χώρα δημιουργεί νέα δεδομένα, που υπονομεύουν την ανάπτυξη και δεν αντιμετωπίζονται με συσκέψεις. Για παράδειγμα, δίχως ίχνος κινδυνολογίας, εάν η δραματική πτώση της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης συνεχιστεί τον ερχόμενο χειμώνα, όπως είναι αναμενόμενο, δεν αποκλείεται να τεθεί επί τάπητος ακόμα και αυτό το ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας του, με ό,τι τούτο συνεπάγεται για την τουριστική προοπτική του νομού Καβάλας.

Τα δεδομένα που δημιουργεί η κρίση απαιτούν ένα σχέδιο εθνικό. Απαιτείται δηλαδή σε επίπεδο κυβέρνησης και κοινωνίας να τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα και να τεθούν προτεραιότητες και «κόκκινες γραμμές». Ναι μεν η Πολιτεία δεν μπορεί να υποχρεώσει ξένες αλλά και εγχώριες αεροπορικές εταιρίες να συνεχίσουν κάνουν δρομολόγια εάν τούτο δεν τις συμφέρει, αλλά από την άλλη δεν μπορεί και να αδιαφορεί για την υποβάθμιση των συγκοινωνιακών κόμβων της, όταν αυτό είναι βέβαιο ότι υπονομεύει το μέλλον. Διότι εάν αύριο κάποια επαρχιακά αεροδρόμια αναστείλουν τη λειτουργία τους, τότε αυτό το γεγονός από μόνο του θα υποβαθμίσει κάποιες περιοχές.

Με άλλα λόγια πρόκειται για τον φαύλο κύκλο της κρίσης. Η κρίση φέρνει κρίση, η περισσότερη κρίση περισσότερη κρίση και η Πολιτεία δεν μπορεί να μένει ασυγκίνητη.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου