Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Μπανανία


Οι τέσσερις άνθρωποι που άφησαν την τελευταία τους πνοή κυριακάτικα στην Εγνατία μπορεί να μην σώνονταν ούτως ή άλλως, ακόμα και αν υπήρχε ασθενοφόρο δίπλα στον τόπο του συμβάντος. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που σε τροχαία δυστυχήματα είναι –ούτως ή άλλως- αργά, όσο γρήγορα και να επέμβουν τα σωστικά συνεργεία. Αλλά το γεγονός αυτό δεν αλλάζει την ουσία της υπόθεσης. Τα ασθενοφόρα ξεκίνησαν από την Καβάλα και έφτασαν στον τόπο του συμβάντος όσο πιο γρήγορα γινόταν. Σίγουρα θα έφταναν νωρίτερα εάν η περιοχή της Τούζλας που το καλοκαίρι φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες καλυπτόταν από ασθενοφόρα. Και τότε, μπορεί και να υπήρχε χρόνος για να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή. Μπορεί και όχι. Αλλά το περιστατικό θα αντιμετωπιζόταν με άλλους όρους.

Άλλωστε, στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των εκτάκτων περιστατικών είτε λόγω τροχαίων, είτε για παθολογικούς λόγους, το ζητούμενο είναι η αμεσότητα της επέμβασης. Η μάχη με τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα τις πρώτες στιγμές του συμβάντος, προκειμένου να παρασχεθούν το συντομότερο δυνατόν οι πρώτες βοήθειες. Αυτή η τόσο κρίσιμη μάχη με τον θάνατο δεν δόθηκε με τους καλύτερους δυνατούς όρους στο συγκεκριμένο περιστατικό εξαιτίας της γενικευμένης λιτότητας που έχει σμπαραλιάσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ελάχιστη σημασία έχει αν στην προκειμένη περίπτωση αυτές οι τέσσερις ζωές μπορούσαν εν τέλει να σωθούν. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η μάχη αυτή δεν δόθηκε όπως θα έπρεπε και όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας, το φαινόμενο αυτό θα παίρνει διαστάσεις. Οι κακοπληρωμένοι και ταπεινωμένοι γιατροί και νοσηλευτές που υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα ελάχιστα κονδύλια για τη συντήρηση ή την αγορά καινούργιων ασθενοφόρων, οι οριζόντιες περικοπές κονδυλίων υποβαθμίζουν συν τω χρόνω δραματικά την ποιότητα των υπηρεσιών του ΕΣΥ.

Η επιβαλλόμενη λόγω συγκυρίας περικοπή κονδυλίων δεν μπορεί να γίνεται οριζοντίως και καθέτως. Είναι άλλο πράγμα η μείωση του κόστους προμηθειών, η κατακόρυφη μείωση διοικητικού προσωπικού όπου τούτο είναι εφικτό –και σίγουρα πολλά περιθώρια υπάρχουν- και άλλο η γενικευμένη λιτότητα, που βάλλει ευθέως εναντίον της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρονται. Ο τομέας της υγείας ήταν ένας από τους ελάχιστους που πλησίαζε τα ευρωπαϊκά στάνταρ και τώρα καταρρέει προσεγγίζοντας τα στάνταρ μπανανίας.

Ειρήσθω εν παρόδω, τούτο συμβαίνει στο όνομα της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου