Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Υπόθεση "πλατεία"


Η «Πατριωτική Κίνηση Πολιτών» Καβάλας κάνει τη δουλειά της και την κάνει καλά. Με μια δυο επεμβάσεις σαν αυτή που έκανε για να καθαρίσει την κεντρική πλατεία της Καβάλας από τους γύφτους η επιτυχία της στις δημοτικές εκλογές του 2014 είναι εξασφαλισμένη. Είναι ό,τι συνέβη με τη «Χρυσή Αυγή» και τις επεμβάσεις της κατά των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, που την εξακόντισαν από το 0,7% στο 7%. Η αποδοχή της από την τοπική κοινωνία είναι το εξαιρετικά ανησυχητικό σημάδι των καιρών, αλλά είναι εύλογη. Είναι αλήθεια ότι οι γύφτοι της πλατείας προκαλούσαν με τη συμπεριφορά τους τους περίοικους, αλλά και όσους διεκδικούσαν το δικαίωμά τους να πηγαίνουν στην πλατεία. Είναι αλήθεια ότι αποπατούσαν ό,που έβρισκαν, με ευθύνη της συντεταγμένης Πολιτείας, που σε τούτη τη χώρα δεν λειτουργεί. Πάνω σε αυτό το υπαρκτό πρόβλημα επένδυσε πολιτικά η «Πατριωτική Κίνηση Πολιτών», ποντάροντας στα συντηρητικά αντανακλαστικά μιας κοινωνίας οργισμένης, που έχοντας απορρίψει συλλήβδην το πολιτικό σύστημα δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα να αποδεχθεί τέτοιες ενέργειες. Η φράση «μια χούντα χρειάζεται» ακούγεται όλο και συχνότερα. Όλο και πιο απειλητικά.

Η αποδοχή της κίνησης αυτής από πολίτες, που μάλιστα καλούν αυτούς τους μαυροντυμένους αυτόκλητες προστάτες της τάξης και της καθαριότητας να «καθαρίσουν» τον δημοτικό κήπο, την Καλαμίτσα και τις Καμάρες είναι ένα απτό δείγμα του εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας. Η απόρριψη ενός πολιτικού μοντέλου που δεν λειτουργεί ξανανοίγει παλιούς ιστορικούς λογαριασμούς όπως αυτόν του φασισμού, που έμοιαζαν να έχουν κλείσει οριστικά. Και τότε οι εκκαθαρίσεις άρχισαν από τους τσιγγάνους και τους Εβραίους, για να αιματοκυλίσουν τον πλανήτη στο πλαίσιο της «τελικής λύσης».

Μα στο μεταξύ, αυτό που συμβαίνει από την περασμένη Τρίτη στην κεντρική πλατεία εκθέτει ανεπανόρθωτα τις δικαστικές αρχές, που δεν μπορεί να καμώνονται πως δεν έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει. Πολλώ δε μάλλον, που ουδείς μπορεί να επικαλείται άγνοια. Η Πατριωτική Κίνηση Πολιτών προέβη στην εκκαθάριση της πλατείας μέρα μεσημέρι. Σε απευθείας σύνδεση με τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες. Μάλιστα, τα μέλη της κατέστησαν σαφές ότι αφού απομάκρυναν τους γύφτους της πλατείας είναι αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν τον χώρο, ώστε να μην επιτρέψουν επιστροφή των αποσυνάγωγων.


Οι δικαστικές αρχές δεν μπορούν να παριστάνουν πως τάχατες δεν έχουν αντιληφθεί ότι μια ομάδα ανθρώπων πήρε τον νόμο στα χέρια της. Οφείλουν να παρέμβουν. Όφειλαν ήδη να το έχουν κάνει.


Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου