Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Τιμωρία αναπήρων


Η επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας θα μπορούσε να αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού του κοινωνικού κράτους. Θα μπορούσε να απαλλάξει τον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας από όσους χαραμοφάηδες παίρνουν συντάξεις μαϊμού, μα και συνάμα να απαλλάξει τους πραγματικούς δικαιούχους από τη δυσπιστία των υπολοίπων. Διότι εδώ που φτάσαμε, οι πραγματικοί δικαιούχοι ντρέπονται να πουν ότι παίρνουν αναπηρική σύνταξη, για να μην χαρακτηριστούν «λαμόγια».

Αντί όμως να γίνουν δραστικές αλλαγές ώστε να σπάει ο φαύλος κύκλος που επέτρεπε στα κομματικά καρτάλια της εξουσίας να μοιράζουν αναπηρικές συντάξεις «μαϊμού» σε κομματικούς εγκάθετους, η Πολιτεία αποφάσισε να τιμωρήσει παραδειγματικά όλους όσοι παίρνουν αναπηρικές συντάξεις. Αδιακρίτως. Θαρρείς και όλοι όσοι παίρνουν αναπηρικές συντάξεις συμμετείχαν σε αυτό το γαϊτανάκι διαφθοράς εις βάρος των δημοσίων οικονομικών, άρα και εις βάρος της χώρας. Η ποινή που επιβάλλεται στους δικαιούχους αναπηρικών συντάξεων ονομάζεται «απογραφή». Αντί η διαδικασία αυτή να γίνει προγραμματισμένα έτσι που να επενεξεταστούν ένας προς έναν οι δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων και να κοπεί η συνταξιοδότηση όσων αποδειχθεί πως δεν πληρούν τα κριτήρια, η επανεξέταση ξεκινά από της διακοπή της συνταξιοδότησης. Ενόψει της απογραφής, οι δικαιούχοι παύουν να πληρώνονται και καλούνται να υποβάλλουν τα χαρτιά τους ώστε να επανεξεταστούν από υγειονομική επιτροπή, η οποία έρχεται από την Αθήνα προκειμένου να είναι ανεπηρέαστη από τους τοπικούς κομματικούς εγκάθετους. Ουδείς όμως εγγυάται πόσος χρόνος μεσολαβεί μεταξύ της διακοπής της συνταξιοδότησης και της επανεξέτασης του δικαιούχου από την επιτροπή.

Οι περιπτώσεις ομαδοποιούνται ανά κατηγορία (π.χ. καρδιολογικά, ορθοπεδικά, κλπ) με στόχο τη μείωση του κόστους μετάκλησης των μελών της επιτροπής, οπότε μπορεί να μεσολαβήσουν 3, 4, 7 ή και περισσότεροι μήνες μέχρις ότου ο δικαιούχος παρουσιαστεί ενώπιον των γιατρών που θα κρίνουν αν δικαιούται ή όχι να παίρνει αναπηρική σύνταξη. Μέχρι τότε, η επιβίωσή του είναι δική του υπόθεση ή των οικείων του. Με άλλα λόγια, όποιος αντέξει. Οι δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων έχουν το δικαίωμα να απευθύνονται στους γονείς τους, τα αδέρφια τους, τους φίλους τους, για να επιβιώσουν μέχρις ότου συμπληρωθεί ο αριθμός των περιστατικών, που θα δικαιολογεί την εξέτασή τους από την επιτροπή του ΚΕΠΑ.

Τόσο κυνικά. Τόσο απάνθρωπα.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου