Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Γούρνα


Σε μια περίοδο που το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας βρίσκεται στην αιχμή της τοπικής επικαιρότητας και αυξομειώνεται ανάλογα με την οπτική γωνία, που το βλέπει ο καθείς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης το χαρακτήρισε «γούρνα». «Έχουμε μια… γούρνα που μπαίνει κανένα πλοίο πού και πού κι άμα γίνει καμιά απεργία στη Θεσσαλονίκη κουβαλάμε και κανένα κοντέινερ! Αυτό είναι το λιμάνι σήμερα». Μια γούρνα. Ούτε μεγάλο, ούτε μικρό και ευέλικτο, ούτε πύλη της Βαλκανικής ενδοχώρας και ατμομηχανή της τοπικής ανάπτυξης, που οσονούπω θα ξανακάνει την Καβάλα πρωταγωνίστρια. Γούρνα, νέτα, σκέτα. Μια γούρνα, που σίγουρα θα μπορούσε να μετατραπεί σε σπουδαίο λιμάνι, σίγουρα έχει προοπτικές, μικρότερες ή μεγαλύτερες, ανάλογα με την οπτική γωνία του καθενός. Αλλά τώρα δεν απέχει πολύ από μια γούρνα, έστω καθ’ υπερβολή.

Ξεκινώντας από ετούτο τον σκληρό, μα συνάμα απολύτως εύστοχο χαρακτηρισμό ο κ. Τσατσούλης προτείνει την παραχώρηση του λιμανιού σε ιδιώτη διότι κατά την εκτίμησή του το δημόσιο απέτυχε παταγωδώς να κάνει ένα λιμάνι της προκοπής. Είναι βέβαιο ότι πολλοί θα διαφωνήσουν και θα επιμείνουν στον δημόσιο χαρακτήρα των μεταφορών και των λιμανιών. Αλλά είναι χρήσιμο κάποια στιγμή να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, ανεξαρτήτως στόχων και απόψεων. Να μάθουμε να λέμε το λιμάνι-λιμάνι και τη γούρνα-γούρνα, είτε πιστεύουμε ότι μόνη λύση είναι η παραχώρησή του σε ιδιώτη, είτε εκτιμούμε ότι τα λιμάνια είναι και πρέπει να είναι υπόθεση του δημοσίου. Να πάψουμε να εξαντλούμε τα εκφραστικά μέσα που διαθέτουμε για να εκφράσουμε το τίποτα και να βαυκαλιζόμαστε πως διαθέτουμε τούτο και το άλλο και άρα το μέλλον μας ανήκει.

Η αλήθεια είναι πως ετούτος ο τόπος είναι προικισμένος και πανέμορφος, αλλά σε επίπεδο υποδομής υπολείπεται κατά πολύ και των αναγκών και της υποδομής που διαθέτουν οι ανταγωνιστές στο παγκόσμιο χωριό. Ο νομός Καβάλας έχει πράγματι πολύ μεγάλες προοπτικές, αλλά το λιμάνι του είναι στην κατηγορία «γούρνας» και η κίνηση στο αεροδρόμιό του δεν δικαιολογεί αισιοδοξία για πολύ καλύτερες ημέρες. Όχι, ετούτη η παραδοχή δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά είναι η απαραίτητη αφετηρία για μια πορεία προς την ανάπτυξη στην πράξη και όχι σε επίπεδο φιλολογικών συζητήσεων και φρούδων προεκλογικών διακηρύξεων που ξεχνιούνται την επομένη κάθε εκλογικής αναμέτρησης.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου