Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ και εκλογές


Η πιθανότατη αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από τη «Συμπαράταξη Πολιτών» καθιστά ακόμα πιο ανοιχτό σε προβλέψεις το παιχνίδι ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2014 στον δήμο Καβάλας. Όχι πως σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε φαβορί, αλλά σίγουρα ο κοινός υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ θα είχε έναν αέρα έστω και σε ψυχολογικό επίπεδο. Τώρα, αυτός ο αέρας δεν υπάρχει. Όλοι θα ξεκινήσουν από την ίδια πάνω-κάτω αφετηρία. Μα στο μεταξύ, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί τελικά και πώς θα διαμορφωθεί το κλίμα τα επόμενα δυο χρόνια σε μια περίοδο που ο πολιτικός χρόνος ρέει πολύ πυκνός, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ καλούνται να αναζητήσουν φόρμουλα συνεργασιών. Οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί καθιστούν εξαιρετικά πιθανή την εκλογή αριστερών δημάρχων σε αρκετούς δήμους και τα δύο κόμματα της αριστεράς είναι υποχρεωμένα να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να αναζητήσουν τα σημεία που τους ενώνουν.

Μα στο μεταξύ, το εγχείρημα αποκτά δυσκολίες συν τω χρόνω, όπως δείχνει και το αδιέξοδο στη «Συμπαράταξη Πολιτών». Στη ΔΗΜΑΡ δεν συγχώρησαν στον επικεφαλής της παράταξης Αρη Βέρρο ότι προεκλογικά πήρε ανοιχτά θέση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του ο Βέρρος αντιτείνει πως η προεκλογική συμφωνία που συνάφθηκε στο πλαίσιο της δημοτικής παράταξης, δεν απαγόρευε σε κανέναν να ασχοληθεί με την κεντρική πολιτική σκηνή και ανέφερε ενδεικτικά τα ονόματα των Δημήτρη Εμμανουηλίδη και Βασίλη Τραϊφόρου που κατήλθαν ως υποψήφιοι βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΔΗΜΑΡ. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Η σφοδρή αντιπαράθεση σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει στους γνωστούς οξύτατους τόνους που χαρακτηρίζουν τον πολιτικό του λόγο τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση συνεργασίας δημιουργεί σοβαρά εμπόδια. Ναι μεν, οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια άλλη αναμέτρηση με εντελώς διαφορετικά στοιχεία, αλλά δεν είναι εύκολο να αγωνιστούν από το ίδιο μετερίζι για την εκλογή δημάρχου, στελέχη κομμάτων που ανταλλάσσουν κατηγορίες περί προδοσίας, δωσιλογισμού και απύθμενου λαϊκισμού.

Από την άλλη, η ύπαρξη αυτών των εμποδίων δεν πρέπει να σταματήσει τις ζυμώσεις για το ενδεχόμενο συνεργασιών όπου τούτο είναι εφικτό. Διότι σε μια τέτοια περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδεύσει στις εκλογές πολιτικά απομονωμένος, ενώ η ΔΗΜΑΡ κινδυνεύει να δώσει ένα πολιτικό στίγμα, που –αν μη τι άλλο- δεν της ταιριάζει. Διότι είναι άλλο πράγμα η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού και άλλο η συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε όλα τα επίπεδα.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου