Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Ειδική Οικονομική Ζώνη


Με την ανεργία να χτυπά ταβάνι και τις Βιομηχανικές Περιοχές γεμάτες κουφάρια, που απόμειναν να θυμίζουν τα φιλόδοξα σχέδια περί τόνωσης της οικονομίας της ακριτικής Θράκης, το θέμα της δημιουργίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης φαντάζει και είναι αυτονόητο. Ειδική Οικονομική Ζώνη υπό την έννοια της τόνωσης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας ώστε οι μικρομεσαίοι να πάψουν να απασχολούνται κατ’ αποκλειστικότητα με καφέ, σνακ μπαρ και άλλα μικρομάγαζα, πρέπει να γίνει και φυσικά τούτο δεν μπορεί να αφορά μόνο τους νομούς της Θράκης, αλλά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο σύνολό της. Μια ζώνη, που κατά το πρότυπο της Silicon Valey και άλλων ζωνών καινοτομίας ανά την Ευρώπη θα παρέχει τη δυνατότητα στον επιχειρηματία να προχωρά στον σχεδιασμό του με τα λιγότερα δυνατά γραφειοκρατικά προσκόμματα, ενώ επιπλέον θα απολαμβάνει ειδικά κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης.

Μόνο που στο όνομα ετούτης της αναγκαιότητας, τα σενάρια που διαρρέουν στον Τύπο εγείρουν πολλές και σοβαρές ενστάσεις. Τούρκοι πράκτορες, επίσημοι και ανεπίσημοι, αλωνίζουν στη Θράκη επιχειρώντας να δημιουργήσουν κλίμα αναβρασμού στη μειονότητα, ενώ Γερμανοί επενδυτές καλοβλέπουν μια τέτοια προοπτική, αλλά με όρους που ουδεμία σχέση έχουν με την ανάπτυξη της περιοχής. Ουδεμία ένσταση θα μπορούσε να υπάρχει εάν Γερμανοί επενδυτές ήθελαν να δημιουργήσουν σύγχρονες βιομηχανικές μονάδες, που θα απασχολούσαν ντόπιο εργατικό δυναμικό και θα φοροδοτούσαν κανονικά στο ελληνικό κράτος, με τις φορολογικές ελαφρύνσεις που πρέπει να θεσπιστούν για αυτούς που συμβάλλουν στην τόνωση της απασχόλησης. Με τις διευκολύνσεις όσον αφορά τον βραχνά της γραφειοκρατίας.

Εάν όμως, το ζητούμενο στο όνομα της ανάπτυξης είναι να δημιουργηθεί μια περιοχή ασύδοτη φορολογικά, όπου η «ανάπτυξη» και η τόνωση της απασχόλησης θα σημαίνει εργασιακό καθεστώς γαλέρας και μάλιστα οι συναλλαγές θα μπορούν ακόμα και να γίνονται σε ξένο νόμισμα, να λείπει το βύσσινο. Εάν, στο όνομα της ανάπτυξης που πράγματι χρειάζεται, δημιουργηθεί μια ζώνη τόσο ουδέτερη, που ενδεχομένως κάποια στιγμή αποτελέσει μια ακόμα γκρίζα ζώνη στα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας, τότε να ακυρωθούν πάραυτα όλα τα σχέδια ειδικού σκοπού και στόχευσης.

Προτιμάμε να καμαρώνουμε τα κουφάρια, που άφησαν πίσω τους οι ανίκανες κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, στρεφόμενοι σε άλλες κατευθύνσεις. Μπορούμε για παράδειγμα να οργανώσουμε εναλλακτικό τουρισμό προβολής των άθλων των τρωκτικών εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Σίγουρα θα συμφέρει περισσότερο.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου