Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Τουρισμός και φέρυ μπωτ


Ουδείς μπορεί να δηλώσει έκπληκτος με το συμπέρασμα της πρόσφατης συνεδρίασης της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Καβάλας. Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της πόλης και τούτο δεν χρειάζεται αναλύσεις ειδικών και μελέτες. Φαίνεται. «Φωνάζει». Όχι τώρα, αλλά εδώ και δεκαετίες, που η λέξη «τουρισμός» και «τουριστική ανάπτυξη» φοριέται πολύ ιδιαίτερα στις προεκλογικές περιόδους. Μα, στο μεταξύ ουδέν συνέβη. Η τουριστική ανάπτυξη στην Καβάλα είναι υπόθεση των λίγων ξενοδοχείων, που στο μεταξύ έχουν κάνει άλματα προόδου και συνιστούν μια πολύ καλή βάση για να γίνει επιτέλους μια αρχή.


Αλλά οι άνθρωποι αυτοί παλεύουν μονάχοι σε μια περιοχή, που κατά τα άλλα διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία, που δικαιολογούν απολύτως τον στόχο της τουριστικής ανάπτυξης. Η πόλη είναι πανέμορφη ακόμα, παρά τη λαίλαπα της αντιπαροχής που προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές. Διαθέτει εξαιρετικές ακτές εντός οικιστικού ιστού όπως η Καλαμίτσα και ο Μπάτης. Τον σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, που συνδυάζει την αρχαία ελληνική ιστορία και τη ρωμαϊκή με τα πρώτα βήματα του χριστιανισμού στην Ευρώπη και προσελκύει –έτσι χωρίς ιδιαίτερο προγραμματισμό- χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Τις αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές των δυτικών ακτών του νομού και φυσικά τη Θάσο, που ακόμα και σε τούτη την τόσο δύσκολη συγκυρία αντέχει.


Τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Η τουριστική ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει σαν μάννα εξ ουρανού. Χρειάζονται στοχευμένες ενέργειες, για να κινηθεί ο τροχός. Να αποκτήσει δυναμική η υπόθεση του τουρισμού. Πολλά είναι αυτά που πρέπει να γίνουν, με πρώτο στοιχειώδες βήμα τον εκσυγχρονισμό του υλικού προβολής, όπως τονίστηκε στη σύσκεψη. Αλλά το σημαντικότερο είναι αυτή η επιτροπή ή όποια άλλη συσταθεί να βρει τους ανθρώπους του τουριστικού τομέα και να μιλήσει μαζί τους, ικανοποιώντας βήμα-βήμα τις προτάσεις τους. Η αλλαγή δεν πρόκειται να έρθει με έναν συνδυασμό καταπληκτικών κινήσεων, που αίφνης θα σημάνουν την απαρχή της νέας εποχής.


Σχέδιο χρειάζεται σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα στους επί μέρους στόχους, που θα τίθενται κάθε φορά. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για τουριστική ανάπτυξη και η πορθμειακή γραμμή Καβάλας-Πρίνου να είναι τόσο απαξιωμένη και να κινδυνεύει άμεσα με κατάργηση.


Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου