Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Ασπιρίνες ανάπτυξης


Τίποτα καινούργιο δεν φέρνει η επιστολή του περιφερειάρχη Αρη Γιαννακίδη προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη, την οποία κοινοποιεί στον Υπουργό Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα. Ο περιφερειάρχης ζητά την άμεση καταβολή της επιδότησης του κόστους εργασίας κατά 12%, την ισχύ του μέτρου και στους πέντε νομούς της περιφέρειας (περιέργως, από το 2010 οι νομοί Καβάλας και Δράμας έπεσαν στο 4% θαρρείς και ανήκουν σε άλλη γεωγραφική ενότητα) και σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά δεν το επιτρέπουν να υπάρξει συμψηφισμός απαιτήσεων - υποχρεώσεων από και προς το Δημόσιο των επιχειρήσεων.


Είναι μια ακόμα επιστολή, που κάποιος πολιτικός αντίπαλος του κ. Γιαννακίδη θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηρίσει ανέξοδη, με την οποία δεν ζητά μέτρα που θα φέρουν την ανάπτυξη, αλλά αναπνευστήρα. Τεχνητές αναπνοές, που δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά όπως εκτιμάται μπορούν να συμβάλλουν στην άμβλυνσή του κατά το δυνατόν, ώστε να αποσοβηθεί η οικονομική και κοινωνική καταστροφή της Περιφέρειας, που όπως τονίζεται στην επιστολή «δεν είναι μακριά». Μα από την άλλη, με τη χώρα να κατρακυλά στα πρανή του γκρεμού, δεν υπάρχει ούτως ή άλλως χρόνος για άλλες προτάσεις. Την ώρα, που η μικρομεσαία επιχείρηση απειλείται με αφανισμό και μαζί της παρασύρει στην ανεργία κι άλλους εργαζόμενους, δεν υπάρχει χρόνος για πολλά-πολλά. Το ζητούμενο σε τούτη τη συγκυρία είναι να βρεθεί τρόπος να μην πέσει γιατί είναι πολύ πιθανό να μην ξανασηκωθεί.


Να παραμείνουν σε λειτουργία όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και συνάμα όσες περισσότερες θέσεις εργασίας, αρκεί με την επιδότηση η Πολιτεία να παίξει τον ρόλο της και να προστατέψει τους εργαζόμενους από τις συμβάσεις γαλέρας, που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Είναι γεγονός ότι η υπανάπτυξη δεν αντιμετωπίζεται ούτε με επιστολές, ούτε με επιδοτήσεις, ούτε με την επιμονή στην ευρωπαϊκή της προοπτική, δεδομένου ότι η ευρωζώνη δείχνει να καταρρέει λόγω των εσωτερικών της αντιφάσεων.


Μα από την άλλη, δεν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις σε τούτη τη συγκυρία. Τώρα το ζητούμενο είναι να σώσουμε οτιδήποτε σώζεται ώστε την επόμενη μέρα να υπάρχουν λιγότερα ερείπια.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου