Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Η Εκκλησία δεν είναι μαγαζί


Όπως προκύπτει από τις αντιδράσεις της επίσημης εκκλησίας στο ζήτημα της επιδιωκόμενης διακοπής λειτουργίας του μπαρ «Μπρίκι» έναντι της εκκλησίας της Παναγίας, έχει ασπαστεί την αλήθεια της ρήσης ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό. Εάν κανείς αποδεχθεί αυτή την εκδοχή της αλήθειας, εάν δηλαδή αντιμετωπίσει την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία ως έναν ακόμα οργανισμό με έννομο συμφέρον, που εν προκειμένω ζητά την πιστή εφαρμογή του νόμου, διότι έτσι συμβαίνει σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, τότε ορθώς ο εφημέριος του Ιερού Ναού της Παναγίας τραβά το σκοινί επιζητώντας να κλείσει το μαγαζί. Μόνο που ό,τι και να προβλέπει ο νόμος και ό,τι απόφαση και να ληφθεί τελικά, κλείσει δεν κλείσει το «Μπρίκι» η Εκκλησία έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

Όχι γιατί έτσι έγραψαν οι εφημερίδες όπως βολεύει την τοπική Εκκλησία να υποστηρίζει, αλλά γιατί πέραν του νόμου υπάρχει και το κοινό περί δικαίου αίσθημα που ένας οργανισμός όπως η Εκκλησία δεν μπορεί να αγνοεί. Να το πούμε αλλιώς. Η Εκκλησία δεν είναι μαγαζί. Είναι οργανισμός θρησκευτικός, που διέπεται από μια αίσθηση δικαίου που δεν μπορεί να στέκεται στο γράμμα του νόμου. Εν προκειμένω, ό,τι και να προβλέπει το γράμμα του νόμου, η αίσθηση του δικαίου της τοπικής κοινωνίας έρχεται σε αντίθεση με την τακτική της Εκκλησίας. Όταν ο δικηγόρος του επαγγελματία παρέστη στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Καβάλας και τόνισε ότι δεν υπάρχουν καταγγελίες από περίοικους για τη λειτουργία του μαγαζιού, ούτε σωρεία παραβάσεων, η αντίδραση των μελών της επιτροπής ήταν αυτονόητη. Εξέφρασαν την απορία τους για την επιμονή της Εκκλησίας.

Δεν θα συνέβαινε το ίδιο εάν το «Μπρίκι» είχε ανοίξει ως γαλακτοζαχαροπλαστείο και είχε μετατραπεί σε κωλάδικο. Δεν θα συνέβαινε το ίδιο αν στο πλευρό του εφημέριου της εκκλησίας της Παναγίας τάσσονταν η πλειοψηφία των περιοίκων αντιδρώντας στη λειτουργία ενός μαγαζιού, που ενοχλεί. Μα, καλώς ή κακώς τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει. Το μαγαζί αυτό λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να ενοχλεί άλλον πέραν του Ιερού Ναού και το γεγονός αυτό εκθέτει την Εκκλησία ως οργανισμό θρησκευτικό. Επειδή, να το ξαναπούμε, η Εκκλησία δεν είναι μαγαζί και είναι ανεπίτρεπτο να την αντιμετωπίζουν έτσι αυτοί που τάχθηκαν να την υπηρετούν.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου