Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Εμφαντικό ΟΧΙ στην ACTA


Η συντριπτική ήττα των μανατζαραίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την καταψήφιση της ACTA δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Όχι μόνο γιατί αναδεικνύει ότι η Ευρώπη δεν είναι ούτε η κόλαση, ούτε ο παράδεισος, αλλά ένας υπερεθνικός οργανισμός, που πρέπει να αντιμετωπίζεται με όρους πολιτικής και όχι δαιμονολογίας, αλλά και γιατί τίποτα δεν τέλειωσε. Η πανηγυρική καταψήφιση αυτής της καθ’ όλα ύποπτης συμφωνίας δεν πρόκειται να αποθαρρύνει τους εμπνευστές της πλήρους χειραγώγησης του διαδικτύου, που θα επανέλθουν με νέες προτάσεις, ενδεχομένως πολύ χειρότερες και για τούτο η παγκόσμια κοινωνία των χρηστών του διαδικτύου, οφείλει να επαγρυπνεί. Τα γραβατοφορεμένα γεράκια των αγορών δεν αρκούνται μόνο στην επιβολή της ακραίας λιτότητας δίχως προοπτική εξόδου. Στο όνομα της ιερότητας της ιδιοκτησίας και του κέρδους βάλλουν ευθέως κατά της ελευθερίας των πολιτών όπου γης ξεπερνώντας κάθε όριο νοσηρότητας.

Ιδού τι σκέφτηκαν τα γεράκια των διεθνών αγορών και τι απερρίφθη πανηγυρικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 478 ψήφους κατά, 39 υπέρ και 165 αποχές την Τετάρτη 4 Ιουλίου: Στο όνομα της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων των εταιρειών, τα προϊόντα των οποίων κυκλοφορούν πειρατικά ή κατεβάζονται μέσω του Διαδικτύου να δίνεται η δυνατότητα στους παρόχους πρόσβασης στο Ίντερνετ να παραδίδουν στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων τις διευθύνσεις IP των χρηστών για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι κατεβάζουν παρανόμως προγράμματα. Ουσιαστικά, η συμφωνία θα καθιστούσε τους παρόχους (ISP) αποκλειστικά υπεύθυνους για τις όποιες παραβάσεις πνευματικών δικαιωμάτων πραγματοποιούνταν στο δίκτυό τους. Αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να μην βρεθούν προ απροόπτου – ακόμα και κατηγορούμενοι – οι πάροχοι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν συστήματα παρακολούθησης κάθε ιντερνετικού βήματος των χρηστών τους.

Θα τους δινόταν μάλιστα η δυνατότητα να αποστέλλουν προειδοποιήσεις στον χρήστη που θα επιδείκνυε “παραβατική” συμπεριφορά και εφόσον δεν συμμορφωνόταν θα είχαν το δικαίωμα να τον “πετάνε” έξω από το δίκτυό τους χωρίς τη συνδρομή της δικαστικής εξουσίας ή των διωκτικών αρχών, ακόμη και εκτός της νόμιμης τους δικαιοδοσίας.

Λογάριαζαν όμως χωρίς τους χρήστες του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο. Χωρίς αυτούς τους πολίτες του κόσμου που ανταμώνουν καθημερινά στο παγκόσμιο διαδικτυακό χωριό και ξέρουν καλά τη δύναμή τους. Ένα μόνο ψήφισμα κατά της ACTA συγκέντρωσε 2,8 εκατομμύρια υπογραφές. Παραποιώντας ένα παλιό κλασικό σύνθημα μπορεί κανείς να πει πως το διαδίκτυο ανήκει στους πολίτες που το χρησιμοποιούν. Ακόμα.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου