Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Δεν χρειάζονται σκιάχτρα


Το ξέσπασμα του δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή για την πρόθεση του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας να περιοριστεί στα 18 στρέμματα της χερσαίας ζώνης του νέου λιμανιού για να γλιτώσει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ για την απαλλοτρίωση της έκτασης του δήμου Καβάλας είναι εύλογο ως προς την ουσία του, αλλά πάσχει και από πλευράς συγχρονισμού και στόχευσης. Με άλλα λόγια, ενώ επί της ουσίας έχει απόλυτο δίκιο ο δήμαρχος να δηλώνει οργισμένος ότι νέο λιμάνι με προοπτικές δεν μπορεί να υπάρξει με μια χερσαία ζώνη 18 στρεμμάτων, δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι αιφνιδιάστηκε. Ήξερε εδώ και έναν χρόνο ότι η διοίκηση του ΟΛΚ προσανατολιζόταν σε αυτή την επιλογή, γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμα κονδύλια για αυτή την απαλλοτρίωση. Το θέμα συζητήθηκε επανειλημμένως στις συνεδριάσεις της διοίκησης του ΟΛΚ στην οποία συμμετείχε ο Τάσος Χατζηαναστασίου, αντιδήμαρχος και στενός συνεργάτης του δημάρχου, ο οποίος δεν μπορεί να μην τον ενημέρωνε.

Το δεύτερο λάθος του δημάρχου είναι ότι η επιχείρηση δαιμονοποίησης της διοίκησης του ΟΛΚ και του προέδρου του Αδάμ Κοσμίδη προσωπικά, στο πνεύμα της εποχής που αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους με όνομα και επώνυμο ώστε να υπάρχει συγκεκριμένος αποδέκτης των αποδοκιμασιών, των ύβρεων ή των προπηλακισμών, που κατά τα άλλα ο κ. Σιμιτσής αποδοκιμάζει μετά βδελυγμίας. Παρά τις προφανείς προσωπικές ευθύνες οιουδήποτε αξιωματούχου για τις αποφάσεις που λαμβάνει, η ανάγνωση του δημάρχου είναι απλουστευτική. Διότι μπορεί να είναι αλήθεια ότι εν τέλει η επίμαχη απόφαση βαραίνει τη διοίκηση του ΟΛΚ και τον κ. Κοσμίδη προσωπικά, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν λειτουργούν εν κενώ. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη σε μια δεδομένη οικονομική συγκυρία αρνητικότατη, που δεν επέτρεπε την λήψη διαφορετικής απόφασης. Μα ακόμα και αν κόντρα στη συνολική πολιτική περικοπών μέχρι ασφυξίας, ο Κοσμίδης έπαιρνε την απόφαση να διαθέσει το1,5 εκατομμύριο ευρώ ή τέλος πάντων να μπει στα παζάρια για την εξαγορά της γης, δεν θα του το επέτρεπαν οι πολιτικοί του προϊστάμενοι. Η απόφαση θα ακυρωνόταν πάραυτα και ο ίδιος θα βρισκόταν εκτεθειμένος διότι ως πρόεδρος του ΟΛΚ θα αδιαφορούσε προκλητικά για το συμφέρον του οργανισμού τον οποίο διοικεί.

Ο αγώνας στον οποίο καλεί ο Σιμιτσής όλους τους Καβαλιώτες για να αποτραπεί η υποβάθμιση του στα σχέδια «νέου μεγάλου λιμανιού» πρέπει να δοθεί, αλλά τούτο πρέπει να γίνει συντεταγμένα και με τη σοβαρότητα που απαιτείται. Σκιάχτρα και κατασκευασμένοι οχτροί δεν χρειάζονται.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου