Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Θέμα λογικής

Η ρητορική των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που υπεραμύνονται τον ρόλο και την τάχατες αναγκαιότητα του διπολισμού είναι το δίχως άλλο τερατώδης. Τρομακτική. Αυτοί που επί δεκαετίες αντιμετώπιζαν το κράτος ως λάφυρο, που ανήγαγαν το ρουσφέτι επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε επιστήμη, αυτοί που έδωσαν τα άγια ετούτου του τόπου τοις κυσί υψώνουν το δάχτυλο και απειλούν με ακυβερνησία. Εγκαλούν την αριστερά και τους μικρότερους κομματικούς σχηματισμούς για τις ευθύνες τους για τη χρεοκοπία της χώρας και καλούν τους πολίτες να επιβραβεύσουν με την ψήφο τους όσους ευθύνονται για το σημερινό απόλυτο αδιέξοδο. Καλούν τους οργισμένους άλλοτε ψηφοφόρους τους να μην ψηφίσουν με το θυμικό, αλλά με την «ψυχρή λογική», υπερασπιζόμενοι μια θέση καταφανώς παράλογη.

Ας το πούμε απλά. Αυτό που υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των δυο κομμάτων-φυλών που τα τελευταία χρόνια δεν ασχολούνταν στιγμή με την πολιτική, παρά μόνο με το βόλεμα ημετέρων και την αναπαραγωγή του σαθρού συστήματος που τους εξέλεξε, είναι επί της ουσίας το εξής: «Ναι, εμείς τα κάναμε σκατά, αλλά αυτά τα σκατά μόνο εμείς μπορούμε να τα καθαρίσουμε». Αλλά τα σκατά δεν έχουν ούτε ιδεολογικό πρόσημο, ούτε συμπεριφέρονται με άλλον τρόπο σε όσους τα παρήγαγαν. Άρα αυτή η καταφανώς παράλογη θέση των εκπροσώπων των δυο μεγάλων κομμάτων οδηγεί στο εντελώς αντίθετο συμπέρασμα: Οι ψηφοφόροι οφείλουν με εντελώς ψυχρή λογική, απαλλαγμένοι από κάθε συναισθηματισμό, να «μαυρίσουν» αυτούς που ευθύνονται για τη χρεοκοπία του τόπου. Όχι μόνο με το θυμικό. Όχι μόνο με τον εύλογο θυμό τους. Αλλά χρησιμοποιώντας την ψήφο τους για να πιέσουν προς την κατεύθυνση των αλλαγών που πρέπει να γίνουν.

Έχουν δίκιο οι εκπρόσωποι του διπολισμού όταν υποστηρίζουν ότι η είσοδος πολλών κομμάτων στη Βουλή δεν είναι πανάκεια. Πράγματι. Αλλά από την άλλη η αναπαραγωγή του ίδιου φθαρμένου και δικαίως χρεοκοπημένου στη συνείδηση των πολιτών πολιτικό σύστημα είναι σίγουρη συνταγή αποτυχίας. Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις ξεχείλωσαν το δημόσιο, υπερχρέωσαν τη χώρα με μόνο στόχο την επανεκλογή τους, αδιαφόρησαν για τη διάλυση του παραγωγικού ιστού κι όταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι αποδείχθηκαν ανίκανες να διαπραγματευτούν στοιχειωδώς τους όρους μιας συμφωνίας εξόδου από την κρίση. Γι αυτό πρέπει να ηττηθούν. Με βάση την ψυχρή λογική.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου