Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Αγροτικός γιατρός

Ο αγροτικός γιατρός ήταν ένα προσφιλές θέμα συζήτησης μεταξύ των μαυροφορεμένων γυναικών του Θεολόγου. Μαζεύονταν τα απογεύματα για τον καθιερωμένο καφέ και το γλυκό του κουταλιού σερβιρισμένο σε κείνα τα πιατάκια-πλατανόφυλλα και συζητούσαν για τα καθιερωμένα: για κείνη τη δαντέλα με το δύσκολο σχέδιο, για τα κατορθώματα παιδιών και εγγονιών και φυσικά για τις αρρώστιες τους. Την πίεση, το στομάχι, την καρδιά, τα φάρμακα. Μα και για τον αγροτικό γιατρό. Για κείνον τον ψηλό, που ‘ταν ξινός, για τον άλλο τον χαμογελαστό, για τη γιατρέσσα την καλή. Ο γιατρός στα χωριά ενέπνεε εμπιστοσύνη και σεβασμό για τις γνώσεις του. Γιατρός ήταν. Αυθεντία. Μα και παρηγοριά. Μετρούσε την πίεση, έδινε συμβουλές και αν δεν τσιγκουνευόταν το χαμόγελο κέρδιζε μια θέση στις καρδιές τους.

Όπως συνέβη με τον Μουσταφά Μουσταφά μερικές δεκαετίες πριν. Όταν ήρθε στο χωριό είχε προκληθεί ένα μικρό σοκ. Πολλές από τις γυναίκες του χωριού έλεγαν στον καφέ πως όχι. Δεν θα άφηναν τον «Τούρκο» να τις αγγίξει. Μα, ο Μουσταφά, ένας γλυκύτατος άνθρωπος, δεν πτοήθηκε διόλου. Με όπλο του το χαμόγελο και τη διάθεση να βοηθήσει τον πλησίον αποφάσισε να γίνει γιατρός και με τα ίδια όπλα ξεπέρασε πολύ σύντομα τις προκαταλήψεις του μικρού χωριού. Πολύ σύντομα, άλλαξε η συζήτηση, όχι όμως και η αφορμή. Για τον Μουσταφά μιλούσαν πάλι στον καφέ και στο γλυκό του κουταλιού στο πιατάκι-πλατανόφυλλο, αλλά πλέον όλες είχαν να πουν έναν καλό λόγο. Πια δεν ήταν «Τούρκος». Ήταν ο γιατρός τους. Αυτός που ήταν πάντα έτοιμος να ακούσει κάθε τους παράπονο, να τις δώσει συμβουλές και φυσικά να γράψει τα φάρμακα.

Τέτοιες υπέροχες ιστορίες πάει να ακυρώσει αυτό το νέο σχέδιο που θα απαγορεύει στους αγροτικούς γιατρούς να συνταγογραφούν. Ουδέποτε ο Μουσταφά θα μπορούσε να κερδίσει τις καρδιές των κατοίκων του Θεολόγου αν δεν είχε το δικαίωμα να συνταγογραφεί. Αν απλώς εξέταζε, αλλά έστελνε τους ασθενείς να γράψουν φάρμακα στα Λιμενάρια ή στο Κέντρο Υγείας του Πρίνου, με την ταλαιπωρία που τούτο συνεπάγεται. Η σκέψη να ακυρωθούν οι αγροτικοί γιατροί στο όνομα του κατά τα άλλα απολύτως απαραίτητου εξορθολογισμού των φαρμακευτικών δαπανών είναι πέρα για πέρα εσφαλμένη και πάρθηκε από ανθρώπους που αγνοούν πλήρως την πραγματικότητα.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου