Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Της κακομοίρας

Η ιδέα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να δημιουργηθούν Κέντρα Κράτησης Μεταναστών ανά την Ελλάδα για μια τω όντι ρηξικέλευθη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος είναι το δίχως άλλο καταπληκτική. Για τούτο έγινε ασμένως αποδεκτή από τη Νέα Δημοκρατία. Κλείστε τα αυτιά σας σε όσους αντιδρούν υποστηρίζοντας ότι με αποθήκες ψυχών ανά την Ελλάδα δεν λύνεται το πρόβλημα και δώστε βάση στο σκεπτικό του πολιτικού ανδρός, που κάκιστα δεν διεκδίκησε κατά πώς απειλούσε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και τον πρωθυπουργικό θώκο. Το μεγαλειώδες στη σύλληψή του σχέδιο έχει ως εξής:

Τα Κέντρα Κράτησης που θα δημιουργηθούν σε όλες τις περιφέρειες θα προσφέρουν ανέσεις (ακομοντέισιον στη γλώσσα των τουριστικών πρακτόρων) που θα συγκρίνονται μόνο με αυτές που προσφέρουν πεντάστερα ξενοδοχεία. Δωμάτια μεγάλα και ευήλια θα ικανοποιούν κάθε ανάγκη, ενώ για τις οικογένειες των ταλαίπωρων μεταναστών θα υπάρχουν συγκροτήματα κατοικιών με όλες τις ανέσεις. Εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι και γήπεδα μπάσκετ, βόλλευ και τέννις θα προσφέρουν μια ολοκληρωμένη πρόταση ψυχαγωγίας και άθλησης (σ.σ. δεν βρέθηκαν ελεύθερες εκτάσεις για γήπεδα γκολφ) ώστε οι ταλαίπωροι μετανάστες να αξιοποιούν δημιουργικά τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο τους. Τις άλλες ώρες θα μαθαίνουν τη γλώσσα της χώρας προορισμού (αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά), ενώ παράλληλα θα εξειδικεύονται σε επαγγέλματα αιχμής, που έχουν ζήτηση εις την Εσπερίαν ώστε να μην χάνουν χρόνο ούτε αυτοί, ούτε οι εταιρίες που θα τους περιμένουν να καλύψουν τις θέσεις εργασίας, που ήδη δημιουργούνται ειδικά για αυτούς και τις κλίσεις τους.

Στο μεταξύ, το ολοκληρωμένο σχέδιο του μεγίστου Χρυσοχοϊδη προχωρά με την εκτύπωση εντυπωσιακών φυλλαδίων που οσονούπω θα μοιραστούν στο κέντρο της Αθήνας όπου σήμερα συσσωρεύονται σε άθλιες συνθήκες οι μετανάστες προκειμένου να επιλέξουν το Κέντρο Κράτησης της επιλογής τους. Έβρος, Νεάπολη Κοζάνης, Κιλκίς και άλλοι εξωτικοί προορισμοί θα περιλαμβάνονται στα φυλλάδια που δεν θα διανεμηθούν μόνο στους μετανάστες, αλλά και αλλαχού προκειμένου η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού να συνδυάζεται και με την τουριστική προβολή.

Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο θα πείσει τους εταίρους μας ότι αξίζουμε μια θέση στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα κονιορτοποιήσει μεμιάς τους ισχυρισμούς των ευρωπαίων αξιωματούχων που προσφάτως διέπραξαν το ολίσθημα να ανοίξουν τη συζήτηση για μισθούς Βαλκανίων στην Ελλάδα. Αντί άλλης κατακλείδας παρατίθεται η επική ατάκα του Νίκου Ρίζου από την ταινία «Της Κακομοίρας»: «Κι όποιος πει κακό για μας, να βγει το μάτι του σαν λουκουμάς». Μιχάλη μου.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου