Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Η ώρα της αλήθειας

Το μόνο που βρήκε να πει στους εκπροσώπους των εργαζομένων στη ΒΦΛ ο πολύς Ευάγγελος Βενιζέλος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομικών και από την Κυριακή και τυπικά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι πως πρόκειται για ένα δύσκολο και δυσεπίλυτο πρόβλημα. Μα, θα αναρωτηθεί κανείς πως ήταν ανάγκη να πιέσει ο Δημήτρης Παπουτσής να κλειστεί το ραντεβού με τον Βενιζέλο για να ακουστεί το προφανές παρουσία όλων των βουλευτών της Καβάλας; Όχι, δεν ήταν. Από την άλλη, τίποτα δεν πάει χαμένο. Έγινε η συνάντηση, συζητήθηκε το άδηλο μέλλον της Βιομηχανίας σε κορυφαίο επίπεδο και εν τέλει ο Βενιζέλος δεσμεύτηκε πως θα πιέσει και τα τρία ενδιαφερόμενα μέρη, δηλαδή τις διοικήσεις της ΔΕΠΑ και της ΒΦΛ και τον εκκαθαριστή της Proton Bank να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να αναζητήσουν λύση. Πέραν τούτου ουδέν.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τη συνάντηση είναι η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τη ΒΦΛ, τους εργαζόμενους σε αυτή και την τοπική οικονομία, που ιδίως εν μέσω αυτής της κρίσης δεν μπορεί να αντέξει άλλο ένα τόσο μεγάλο πλήγμα, όσο το πιθανό λουκέτο της βιομηχανίας. Μα, μαζί με αυτό αντιλαμβάνεται κανείς πως η εποχή των μεγάλων και αστήρικτων «ΘΑ», που εκπέμπονταν κατά ριπάς ιδίως στις προεκλογικές περιόδους από τους εκπροσώπους των δυο μεγάλων κομμάτων παρήλθε ανεπιστρεπτί. Μας χωρίζουν λιγότερο από εκατό μέρες από τις πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ και ο πολύς Βενιζέλος το μόνο που βρήκε να πει είναι πως πρόκειται για ένα δύσκολο και δυσεπίλυτο πρόβλημα.

Δεν το ‘πε γιατί σοβαρεύτηκε ξαφνικά, αλλά γιατί τα ψέματα τελειώσανε. Το μεταπολιτευτικό παραμύθι στηριγμένο σε ατάκες του τύπου «Τσοβόλα δώστα όλα» και «λεφτά υπάρχουν» δεν μπορεί πια να πείσει κανέναν και ακόμα και ο πληθωρικός στον λόγο του Βενιζέλος είναι υποχρεωμένος να μετρά τα λόγια του. Η σοβαρότητα της κατάστασης υποχρεώνει τους πάντες να σοβαρευτούν. Από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ του Σαμαρά που οφείλει εγκαίρως να αντιληφθεί ότι οι εκβιασμοί περί την αυτοδυναμία ανήκουν στο μακρινό παρελθόν μέχρι τα κόμματα της Αριστεράς, που σε τούτη τη συγκυρία δεν αρκεί να κάνουν κριτική για τα κακώς κείμενα. Οφείλουν να διατυπώνουν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για την υπέρβαση του αδιεξόδου, που να πείθουν το εκλογικό σώμα ότι είναι εφικτές.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου