Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Περίπολα πολιτών

Η συγκρότηση περιπόλων πολιτών στην περιοχή των Κρηνίδων για την αντιμετώπιση της δράσης συμμοριών, που έχουν διαρρήξει πολλά σπίτια του χωριού τις τελευταίες εβδομάδες ουδέν καλό προοιωνίζεται. Όταν ο πολίτης αποφασίζει να πάρει την καραμπίνα για να προστατευτεί γιατί νιώθει ότι η αστυνομία δεν είναι σε θέση να τον προστατέψει το πρώτο βήμα προς την αυτοδικία έχει γίνει και πια ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει το δεύτερο. Πολίτες να έρθουν αντιμέτωποι με διαρρήκτες και να ανταλλαγούν ακόμα και πυρά. Η αστυνομία από την πλευρά της συνιστά ψυχραιμία και υπομονή. Οι αστυνομικοί αντιτείνουν πως δεν είναι αληθές ότι δεν γίνονται περιπολίες και ζητούν από τους κατοίκους δυο πράγματα: Να καταγγέλλουν κάθε ύποπτη κίνηση χωρίς να το θεωρούν ρουφιανιά και κάθε κλοπή ή απόπειρα κλοπής όσο ασήμαντη και να είναι.

Αλλά το πρόβλημα εν προκειμένω δεν αφορά μόνο τη σωρεία των διαρρήξεων του τελευταίου διαστήματος στις Κρηνίδες, στην περιοχή της Τούζλας ή στον δήμο Πιερέων. Δεν οφείλεται μόνο στη δικαιολογημένη στον έναν ή στον άλλο βαθμό αγανάκτηση των πολιτών για την αποτελεσματικότητα των αστυνομικών ελέγχων. Οφείλεται στη συνολικότερη κρίση των θεσμών και το έλλειμμα εμπιστοσύνης που προκαλούν. Δεν είναι μόνο η αστυνομία το πρόβλημα. Στις μέρες μας το έλλειμμα εμπιστοσύνης είναι συνολικότερο. Δεν εμπιστευόμαστε τον αστυνομικό, τον δάσκαλο, τον γιατρό, τον δημοσιογράφο, τον μηχανικό, τον δημόσιο υπάλληλο, τον επιχειρηματία γιατί ξεκινάμε σχεδόν κατά κανόνα από την άρνηση. Αντί της κατ’ αρχήν αποδοχής ενός εκάστου ως ειδικού στον τομέα του, η πρώτη σκέψη που κυριαρχεί τον ακυρώνει. Ο απαίδευτος και κακομαθημένος νεοέλληνας, που διατηρεί για τον εαυτό του το δικαίωμα να πετά τα σκουπίδια καταγής, να λαδώνει, να ξεπουλάει την ψήφο του αδιαφορώντας για το αύριο των ίδιων του των παιδιών, αντιμετωπίζει με καχυποψία τους πάντες. Είναι βέβαιος πως ο γιατρός δεν ξέρει, ο δάσκαλος είναι άσχετος, ο αστυνομικός ανίκανος να τον προστατέψει.

Πράγματι ουκ ολίγα παραδείγματα σε όλους τους χώρους επιβεβαιώνουν ετούτη την αντίληψη. Αλλά από την άλλη πλευρά άλλα τόσα και πολύ περισσότερα παραδείγματα είναι θετικά και απλώς δεν αναφέρονται γιατί θεωρούνται δεδομένα.

Εν προκειμένω, η αγανάκτηση των ανθρώπων της περιοχής είναι κατανοητή. Αλλά το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να αφήσουν την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Έκαστος στο είδος του.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου