Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Γαϊδουράγκαθα

Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις για τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας του γαϊδουράγκαθου (ή αγριαγκινάρας) θα μπορούσαν να νοηθούν και ως συμβολισμός των ημερών. Από τα σχέδια δημιουργίας γηπέδων γκολφ σε πεντάστερα γκλαμουράτα ξενοδοχεία φτάσαμε στην εξύμνηση των αρετών του γαϊδουράγκαθου, που σπέρνεται μια φορά στα 12 χρόνια και δεν κινδυνεύει από αγριόχορτα, αφού είναι το ίδιο αγριόχορτο. Από την εποχή της κατασπατάλησης των κοινοτικών επιδοτήσεων σε άχρηστα κουφάρια, που τάχατες εντάσσονταν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών ή σε σκυλάδικα της εθνικής και δίλιτρα μεταλλικά μνημεία ματαιοδοξίας, στο ταπεινό γαϊδουράγκαθο, που όπως λένε οι ειδικοί δεν είναι μόνο το καταλληλότερο καύσιμο για το ταπεινότερο και οικολογικότερο μέσο μεταφοράς, το γαϊδούρι. Είναι το «πετρέλαιο» της ελληνικής γης. Μόνο που πια, περιθώρια για υπερβολές και ασκήσεις επί χάρτου δεν υπάρχουν. Τα γαϊδούρια της πολιτικής γέμισαν τον τόπο με άχρηστα αγριόχορτα που πνίγουν εν τη γενέσει του κάθε σχέδιο ανάκαμψης όχι μόνο στον αγροτικό τομέα. Παντού.

Ας αποτελέσουν τα γαϊδουράγκαθα την αρχή μιας νέας προσέγγισης σοβαρής και μεθοδευμένης. Να καλλιεργηθούν με μέτρο και σύνεση στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδιασμού. Παραλλήλως, να δημιουργηθεί εξίσου συνετά και η απαραίτητη υποδομή για την παραγωγή υγρών καυσίμων με πρώτη ύλη τα γαϊδουράγκαθα και άλλα ενεργειακά φυτά. Να στηθούν μονάδες με ελληνικά κεφάλαια, όπου θα απασχοληθεί επιστημονικό δυναμικό που θα εξειδικευθεί στον συγκεκριμένο τομέα, ώστε να δοθεί έτσι επαγγελματική διέξοδος όχι μόνο στους αγρότες αλλά και στο επιστημονικό δυναμικό, που μην έχοντας επιλογές φεύγει μαζικά στο εξωτερικό.

Αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν σχεδιασμό. Μελέτη. Συνυπολογισμό όλων των παραμέτρων, που μπορεί να ευνοούν ή να μην ευνοούν μια τέτοια προοπτική. Μπορεί για παράδειγμα τα διαθέσιμα στρέμματα για την καλλιέργεια γαϊδουράγκαθου να μην επαρκούν για τόσο φιλόδοξα σχέδια. Ή αντιθέτως να δικαιολογούν ακόμα πιο φιλόδοξο σχεδιασμό. Μπορεί η καλλιέργεια να ενδείκνυται για την περιοχή μας, μπορεί και όχι. Μπορεί να χρειάζονται μόνο δύο εργοστάσια για την παραγωγή βιοντίζελ, μπορεί και δώδεκα. Ο ρόλος του κράτους και της αυτοδιοίκησης δεν είναι να κατευθύνει με τρόπο απόλυτο την αγορά που θα δημιουργηθεί, αλλά από την άλλη τούτο δεν σημαίνει ότι μπορεί να αδιαφορεί πλήρως για ό,τι συμβαίνει.

Όχι τίποτε άλλο, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος αν πάλι τα κάνουν σκατά να τους κυνηγήσουν με τα γαϊδουράγκαθα.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου