Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Αλλιώτικες εκλογές

Οι εκλογές που έρχονται θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ορόσημο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Σύμφωνα με όσα καταγράφουν οι αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις του τελευταίου χρόνου θα σηματοδοτήσουν πιθανότατα το τέλος της κυριαρχίας του δικομματικού συστήματος που επικράτησε μεταπολιτευτικά και την έναρξη μιας νέας εποχής συγκρότησης συμμαχικών κυβερνήσεων και τούτο θα συμβεί ανεξάρτητα από τη βούληση των σημερινών ηγεσιών των κομμάτων. Μπορεί για παράδειγμα ο Αντώνης Σαμαράς να υψώνει το δάχτυλο και να φοβερίζει τους Έλληνες με το δίλημμα «αυτοδυναμία της Ν.Δ. ή χάος», αν όμως η απόσταση που θα χωρίζει το κόμμα του από τον στόχο της αυτοδυναμίας είναι μεγάλη, δεν θα τολμήσει να ζητήσει επαναληπτικές εκλογές, που εξάλλου δεν αντέχει η χρεοκοπημένη χώρα.

Το αποτέλεσμα των εκλογών όμως δεν θα είναι δοκιμασία μόνο για το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Η συγκρότηση συμμαχικών κυβερνήσεων ούτε είναι, ούτε μπορεί να θεωρείται πανάκεια και άρα η επιτυχία ή αποτυχία του εγχειρήματος μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά την πορεία όλων των πολιτικών σχηματισμών στο άμεσο μέλλον. Ο πολιτικός χρόνος δεν είναι πυκνός μόνο για το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., αλλά για όλους. Με άλλα λόγια όσο σύντομα αποδομήθηκαν η κυρίαρχη το 2007 Ν.Δ. του Καραμανλή με αποτέλεσμα δύο χρόνια αργότερα να οδηγηθεί σε εκλογική συντριβή και το ΠΑΣΟΚ του 2009 που θα δώσει μάχη επιβίωσης, το ίδιο σύντομα μπορεί να απαξιωθούν τα κόμματα που θα βγουν ενισχυμένα από την κάλπη αν δεν πείσουν τους ψηφοφόρους ότι μπορούν να συμβάλλουν σε μια όντως εναλλακτική πολιτική πρόταση.

Μα στο μεταξύ, μια άλλη εξίσου δραματική αλλαγή πρέπει να θεωρείται βέβαιη στον τρόπο διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα. Η χρεοκοπία της χώρας σημαίνει κάθετη πτώση των προεκλογικών δαπανών για αντικειμενικούς, αλλά και υποκειμενικούς λόγους. Με άλλα λόγια, τα χρεοκοπημένα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν αντικειμενικά να κάνουν προεκλογική καμπάνια με πλημμυρίδα τηλεοπτικών σποτ και γιγαντοαφίσες, αλλά ακόμα και όσοι από τους υποψηφίους έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν χρήμα δεν θα το ρισκάρουν να προκαλέσουν την οργισμένη κοινή γνώμη.

Αυτή τη φορά το πορτοφόλι των υποψηφίων δεν θα παίξει τον καταλυτικό ρόλο που έπαιζε μέχρι πρότινος, χωρίς τούτο να σημαίνει πως όλοι ξεκινούν από την ίδια αφετηρία.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου