Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Το Παλατάκι στο Facebook

Ένας καημός φτιαγμένος από έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες, αλλά και από κείμενα έχει δημιουργηθεί στο Facebook, με τίτλο «Μεταλλευτικό Συγκρότημα Θάσου. Το μνημείο μας είναι η Ψυχή μας». Νέοι άνθρωποι που πληγώνονται βλέποντας το καταπληκτικό συγκρότημα των Μεταλλείων των Λιμεναρίων να στέκεται σαν έρμο και να ξεφτίζει χρόνο με τον χρόνο, πήραν την απόφαση πως κάτι πρέπει να γίνει. Αφορμή στάθηκε η ένταξη του Παλατιού, δηλαδή του κτιρίου διοίκησης του συγκροτήματος, στα προς αξιοποίηση ακίνητα του ελληνικού δημοσίου, γεγονός που εγείρει αντιδράσεις σε δύο επίπεδα: Το πρώτο έχει να κάνει με τον κίνδυνο να αποκοπεί το Παλάτι από το υπόλοιπο συγκρότημα των Μεταλλείων, κίνηση ανεπίτρεπτη αφού το μνημείο πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά, με το Παλάτι να δεσπόζει ως κεντρικό σημείο αναφοράς. Το δεύτερο αφορά το ενδεχόμενο μετατροπής του Παλατιού σε καζίνο ή πεντάστερο ξενοδοχείο, που όπως άπαντες σημειώνουν ουδέν έχει να προσφέρει στο νησί.

Σε σύσκεψη που έγινε προ ημερών στα Λιμενάρια τονίστηκε ότι δεν τίθεται άμεσα ζήτημα στατικότητας του συγκροτήματος, άρα η απόφαση για την αξιοποίηση του μνημείου δεν πρέπει να ληφθεί «με το πιστόλι στον κρόταφο». Οι κάτοικοι συμφώνησαν να συνεχιστεί η συλλογή υπογραφών που έχει ξεκινήσει, να συγκεντρώσουν τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί κατά καιρούς, να επιδιωχθεί επαφή με φορείς διαχείρισης παρόμοιων μνημείων και να διοργανωθούν εκδηλώσεις ενημέρωσης και υποστήριξης της ανάδειξης του μνημείου. Μια τέτοια εκδήλωση είναι αυτό το γκρουπ που έχει δημιουργηθεί στο facebook και είναι πράγματι υπέροχο να αντικρίζεις κάθε τόσο φωτογραφίες και σχόλια, που καταδεικνύουν πόσο αγαπούν το Παλάτι οι κάτοικοι του νησιού.

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι να ξεθυμάνει ο ενθουσιασμός στο διαδίκτυο. Να αποπροσανατολιστεί η προσπάθεια σε συσκέψεις επί συσκέψεων. Να αναλωθεί πολύτιμος χρόνος σε αναζήτηση «λύσεων» εξ ορισμού ατελέσφορων όπως η αξιοποίησή του από τον δήμο. Να δοθεί ο αγώνας κατά της τουριστικής αξιοποίησης του Παλατιού και να θεωρηθεί ότι η σημερινή εικόνα ντροπής είναι η πρέπουσα και πως όλα βαίνουν καλώς. Να μη δοθεί σημασία στην αλήθεια που διατύπωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Κάστρο» Κώστας Βλαστάρης, πως «οι Γερμανοί το ‘χτισαν σε έναν χρόνο και εμείς οι νεοέλληνες από το 1962 μέχρι σήμερα δεν σταθήκαμε ικανοί να το αναπαλαιώσουμε και να το αξιοποιήσουμε».

Μα από την άλλη τίποτα δεν μπορεί να μουντζουρώσει αυτή την υπέροχη πρωτοβουλία στο facebook, που αποδεικνύει πως πράγματι «η ομορφιά κατοικεί παντού».

Νίκος Σπιτσέρης

1 σχόλιο:

  1. Eύχομαι κάποια στιγμή να αξιωθούμε να δούμε το Παλατάκι κύτταρο πολιτισμού.
    Έστω και από το facebook,θα δείξουμε,ότι όλοι οι Θάσιοι αγωνιούμε για τα μνημεία και την ιστορία του τόπου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή