Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Καραγκιοζιλίκια

Ακούγοντας το μήνυμα για τη νέα νίκη του ΠΑΣΟΚ που εκστόμισε ο νέος πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος, η εκλογή του οποίου θα επικυρωθεί και τυπικά στην εσωκομματική κάλπη την ερχόμενη Κυριακή, αντιλαμβάνεσαι ότι οι θλιβεροί πρωταγωνιστές του ελληνικού ναυαγίου δεν έχουν αντιληφθεί τι έχει συμβεί στο μεταξύ με τη δική τους καταλυτική ευθύνη. Μοιάζουν ως οι μοιραίοι επιβάτες του Τιτανικού στην πρώτη θέση, που αρνούμενοι τη βύθιση του «αβύθιστου» πλοίου στο οποίο νόμιζαν ότι επέβαιναν συνέχιζαν αμέριμνοι να χορεύουν, να τρων και να πίνουν, ώσπου να αντιληφθούν τον θανάσιμο κίνδυνο. Μα, θα αντιτείνει κανείς, τι θα περίμενες να πει ο Βενιζέλος; Ανέλαβε το τιμόνι ενός μεγάλου κόμματος όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο στις προηγούμενες εκλογές κατέκτησε την αυτοδυναμία με ποσοστό 43,92% και εξέλεξε 160 βουλευτές με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη Ν.Δ. που προτιμήθηκε από το 33,37% των ψηφοφόρων. Δεν θα ήταν δυνατόν να δηλώσει ότι αντικειμενικός στόχος είναι ο περιορισμός της έκτασης της ήττας.

Βάσει της ίδιας λογικής ο πρόεδρος του έτερου πόλου του μέχρι χτες πανίσχυρου διπολισμού, ο Αντώνης Σαμαράς παίζει τα ρέστα του για την αυτοδυναμία, απειλώντας τους Έλληνες με ακυβερνησία αν δεν του δώσουν την ευκαιρία να τους κυβερνήσει μονάχος. Δίχως εταίρους, κατά πώς συνήθιζαν μέχρι πρότινος οι νικητές των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα δεν είναι οι δηλώσεις των αρχηγών των δύο κομμάτων, που αντικειμενικά έχουν το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών για τη χρεοκοπία του τόπου. Αυτό που πραγματικά τρομάζει είναι η αδυναμία τους να αντιληφθούν τι έχει συμβεί στο μεταξύ. Αντί να αφήσουν κατά μέρους τις παπαριές περί νίκης και αυτοδυναμίας και να αρθρώσουν έστω και τώρα έναν πολιτικό λόγο εναλλακτικό ικανό να δώσει έστω και κάποιες πρώτες ενδείξεις όχι πως άλλαξαν, αλλά τουλάχιστον ότι θέλουν να αλλάξουν συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο. «Κουκιά έφαγαν, κουκιά μολογούν». Μόνο που στο μεταξύ όλα γύρω τους έχουν αλλάξει δραματικά. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που παίρνουν χαρτζιλίκι αντί μισθού, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που έχουν απολυθεί, οι μικρομεσαίοι που δεν άντεξαν και έβαλαν λουκέτο στο μαγαζί τους απαιτούν σοβαρές απαντήσεις στα υπαρξιακού χαρακτήρα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εντείνουν και τη δικαιολογημένη οργή και την απαξίωση της πολιτικής.

Νίκος Σπιτσέρης

1 σχόλιο:

  1. Μόνο καραγκιοζλίκια; Το πρόβλημά τους αρχίζω σοβαρά να πιστεύω ότι είναι ψυχοπαθολογικό. Χωρίς πλάκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή