Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Για το ΔΗΠΕΘΕ

Η τραγελαφική κατάληξη της υπόθεσης του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και η καταγέλαστη ερμηνεία ότι δήθεν κάποιος ξέχασε να αποστείλει εγκαίρως την ειλημμένη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για τη μετατροπή του ΔΗΠΕΘΕ σε κοινωφελή επιχείρηση όπως προέβλεπε ο «Καλλικράτης» προσφέρεται για πολλαπλές αναγνώσεις. Το ένα ενδεχόμενο, αυτό δηλαδή της τάχατες αφηρημάδας που οδήγησε σε αδιέξοδο το ΔΗΠΕΘΕ, είναι τόσο γελοίο ως εξήγηση που δεν μπορεί να πείσει ακόμα και τον πλέον αφελή. Εάν όμως, υποθετικά μιλώντας, συνέβη τότε καταδεικνύει ανεπάρκεια εγκληματική. Εάν όντως, αυτοί που διοικούν τον δήμο, ή αυτοί που τον υπηρετούν σε θέσεις κλειδιά, δεν είναι ικανοί να αποστείλουν μέσα σε διάστημα 10 ημερών μια ειλημμένη απόφαση από την Καβάλα μέχρι την Κομοτηνή, τότε άλλο δεν μένει παρά να παραιτηθούν μαζικά.
Αλλά τούτο δεν μπορεί να συνέβη. Άρα, απομένει το δεύτερο ενδεχόμενο. Σε αυτή την περίπτωση, οι διοικούντες τον δήμο ή το ΔΗΠΕΘΕ ενέπαιξαν το Δημοτικό Συμβούλιο και τους πολίτες «παραλείποντας» να αποστείλουν εγκαίρως την απόφαση συνειδητά. Αδυνατώντας να θέσουν ευθέως ζήτημα κατάργησης του ΔΗΠΕΘΕ το άφησαν να… καταργηθεί «λόγω αφηρημάδας». Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε μπορεί κανείς να συνθέσει εκ των υστέρων τα κομμάτια του παζλ και να οδηγηθεί στο προφανές συμπέρασμα: Δεν ήταν τυχαίο γεγονός η αποκοπή του θεσμού του Φεστιβάλ Φιλίππων από το ΔΗΠΕΘΕ. Ήταν μέρος ενός καλά οργανωμένου σχεδίου για να στερήσει το ΔΗΠΕΘΕ από ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά του πλεονεκτήματα έναντι των άλλων ΔΗΠΕΘΕ ενόψει της ώρας της κρίσεως που ήταν φανερό πως πλησίαζε.
Περίπτωση επιβίωσης όλων των ΔΗΠΕΘΕ της χώρας και μάλιστα εν μέσω τέτοιας οικονομικής κρίσης δεν υπήρχε. Κάποια στιγμή, η στιγμή αυτή θα είναι τον ερχόμενο Ιούνιο, θα γινόταν το ξεκαθάρισμα. Σε τούτη την κρίσιμη στιγμή το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας θα υπερείχε των υπολοίπων θεάτρων για δυο λόγους: Για την ιδιόκτητη θεατρική στέγη και για το Φεστιβάλ Φιλίππων, τον πλέον σημαντικό θεσμό αρχαίου θεάτρου μετά το Φεστιβάλ της Επιδαύρου.
Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε η υπόθεση του ΔΗΠΕΘΕ δεν αφορά μόνο όσους νοιάζονται για την επιβίωσή του και δεν είναι λίγοι.
Εν κατακλείδι, ο Κωστής Σιμιτσής δεν μπορεί να καθαρίσει με μια ατάκα περί ανάληψης της ευθύνης. Οφείλει να κινήσει γη και ουρανό για να ανατρέψει τον ρου των πραγμάτων.
Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου