Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Κακόγουστα και επικίνδυνα κολωνάκια

Η άποψη των Ελλήνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό δεν είναι πανάκεια. Άλλωστε, εκκινούν από απολύτως εσφαλμένη βάση. Επιχειρούν να προσεγγίσουν τη νεοελληνική πραγματικότητα με τη λογική. Λάθος καταφανές και ανεπίτρεπτο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απορία του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Σγούρου, του Καβαλιώτη που διαπρέπει στο Βερολίνο, για τα πλαστικά κολωνάκια καταμεσής του δρόμου. Ο άνθρωπος αυτός, που στο Βερολίνο ασχολείται και με το κυκλοφοριακό, αδυνατεί να αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους οι τοπικές αρχές που έχουν αναλάβει να ρυθμίζουν την κυκλοφορία. Δεν χωρά στο μυαλό του ότι μια δημοτική Αρχή μπορεί να τοποθετεί αυτοσχέδιους πλαστικούς φράχτες στη μέση του δρόμου θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των μοτοσυκλετιστών διότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει την παραβατικότητα των υπολοίπων. Μα όμως εδώ είναι Ελλάδα. Εδώ μπορούμε να βάζουμε φράχτες παντού, κραυγάζοντας την αδυναμία μας στη διαχείριση των προβλημάτων. Εδώ μπορούμε να προσεγγίζουμε το αδιέξοδο του κυκλοφοριακού αδιαφορώντας για την ακεραιότητα των μοτοσυκλετιστών, παρά το γεγονός ότι συμβάλλουν αποφασιστικά στην αντιμετώπισή του.

Καλά θα κάνει η διοίκηση του δήμου Καβάλας να αφήσει κατά μέρους τις εύκολες παρεμβάσεις –τύπου κολωνάκια παντού- και να αναζητήσει τη μοναδική λύση στο πρόβλημα, που έχει ειπωθεί ουκ ολίγες φορές. Το στοίχημα είναι να πεισθούν οι Καβαλιώτες να μην κατεβαίνουν στο κέντρο με το αυτοκίνητο. Πράγματι, δεν είναι εύκολο. Αλλά τούτη η αδυναμία δεν δικαιολογεί την τοποθέτηση αυτών των κακόγουστων πλαστικών φραχτών, που επαναλαμβάνουμε είναι θέμα χρόνου να προκαλέσουν ατυχήματα. Κάνουν λάθος οι διοικούντες τον δήμο να επικαλούνται τη στατιστική. Ανά πάσα στιγμή ένας μοτοσικλετιστής μπορεί να μπερδευτεί με τα κολωνάκια και να χάσει τον έλεγχο της μηχανής του, με τραγικές ενδεχομένως συνέπειες. Βάσει ποιας λογικής οι διοικούντες τον δήμο παίρνουν αυτό το ρίσκο; Ποιος τους έδωσε αυτή την αρμοδιότητα;

Πάντως, όχι ο κυρίαρχος λαός που τους επέλεξε. Η λαϊκή εντολή δεν είναι τζόκερ να πάει παντού. Επιτέλους, ας σκεφτούν λογικά.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου