Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Η Παλιά Μουσική



Το μήνυμα μισαλλοδοξίας που εκστόμισε κατά την προχθεσινή του ομιλία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος δεν τιμά ούτε τον ίδιο, ούτε την εκκλησία. Ρητορικά ερωτήματα του τύπου αν τα χρήματα που δόθηκαν για την αναστήλωση της Παλιάς Μουσικής (τζαμί του Χαλίλ Μπέη επί οθωμανικής αυτοκρατορίας), θα δίνονταν ποτέ για την αναστήλωση ενός χριστιανικού ναού ή οι αιχμές για τις βραβεύσεις Τούρκων αξιωματούχων από το Μουσείο Καπνού ρίχνουν νερό στο μύλο της καφρίλας και του φανατισμού, που κυριαρχεί. Πολλώ δε μάλλον που η Παλιά Μουσική είναι ένας μοναδικός χώρος που αναστηλώθηκε παραδειγματικά και έχει αποδοθεί στους νόμιμους κατόχους τους. Όλους αυτούς που πασχίζουν μέσα σε τούτο τον βόθρο που μας κατακλύζει να κρατήσουν όσο γίνεται πιο καθαρά το μυαλό και την καρδιά τους.

Αυτό εισέπραξε ο Δημήτρης Μαρωνίτης το περασμένο καλοκαίρι σε ένα θεατρικό αναλόγιο στη μνήμη του Γιώργου Χειμωνά και ζήτησε να παρουσιάσει μέρος της μετάφρασης της Ηλιάδας. Αυτό εισπράττουν όσοι κατά καιρούς ανηφορίζουν για μια εκδήλωση λόγου και πολιτισμού. Αυτό εισέπραξαν οι συγγενείς φίλοι και δάσκαλοι των παιδιών που διακρίθηκαν στον 10ο διαγωνισμό Μαθητικού Διηγήματος της «Ε». Μια ζεστασιά που μόνο χώροι με μνήμες αιώνων κουβαλούν. Τα μισαλλόδοξα κηρύγματα για παλαιότερες χρήσεις τέτοιων κτιρίων είναι λαθεμένα εξ ορισμού.

Είτε το θέλει, είτε δεν το θέλει ο κ. Προκόπιος έτσι γράφεται το παλίμψηστο της παγκόσμιας ιστορικής μνήμης. Πάνω στα ερείπια αρχαιοελληνικών ναών έγιναν χριστιανικές εκκλησιές, κάποιες αργότερα έγιναν τζαμιά και αργότερα ξανάγιναν εκκλησιές. Χώροι λατρείας. Τούτο δεν έγινε πάντα με παραδειγματικό τρόπο. Έχουν γίνει καταστροφές στο όνομα του Χριστού και του Αλλάχ από ανθρώπους, που δεν ήταν σε θέση να σεβαστούν την πολιτιστική κληρονομιά.

Μα τώρα, έπειτα από αιώνες μισαλλοδοξίας και φανατισμού και μάλιστα εν μέσω ετούτης της κρίσης, που ενίοτε πυροδοτεί ξεσπάσματα βίας, είμαστε πια σε θέση να σεβαστούμε αυτούς τους χώρους, δίχως δεύτερες σκέψεις. Να μπούμε σεβαστικά και να αφουγκραστούμε τις ιστορίες που έχουν να μας αφηγηθούν. Με τον παραδειγματικό τρόπου που το κάνουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου της Παναγίας, που ξέρουν καλά να προσκυνούν το χώμα που πατούνε. Δίχως κανένα στόμφο. Όπως ακριβώς ταιριάζει στην Παλιά Μουσική, που δεν σταματά να παίζει για όσους έχουν αυτιά να ακούσουν και μάτια να δουν.

Νίκος Σπιτσέρης

1 σχόλιο:

  1. Η εγωιστική Εκκλησία νομίζει ότι σε αυτήν ανήκει η Δημιουργία του κόσμου και η ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή